Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Érzékenyítő játszótér
Tóth Zoltán a gyakorlatban is bemutatta, hogy a kerekesszékesek is kényelmesen tudják használni a játékokat Fotó: Németh Péter

Érzékenyítő játszótér

| Köves Andrea | Panoráma

Új játszótérrel gazdagodott Sopron. Az Erzsébet-kertben fogyatékossággal élő és ép gyermekek számára alakítottak ki egy számos élményelemet nyújtó játszóparkot.

Szórakoztató rugós játék, speciális fészekhinta, akadálymentes meseházikó, földbe süllyesztett trambulin, kombinált homokozó, varázskastély: ilyen és ehhez hasonló élményelemek sorakoznak az Erzsébet-kert árnyas fái alatt az új játszótéren. A park különlegessége, hogy benne a mozgássérült és ép gyerekek együtt játszhatnak. A teret a Szerencsejáték Zrt. adományozta a városnak. A tervezésben részt vett Tóth Zoltán, az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont csoportvezetője is, aki személyes tapasztalataival, ötleteivel segítette a szakemberek munkáját, hiszen saját maga is kerekesszékben éli életét. Mint mondta: nagy öröm számára, hogy részt vehetett a munkában, hiszen ő gyermekkorában nem élvezhette a játszóterezést megfelelően kialakított park hiányában.  

– A kontrasztos színvilágot azért választottuk, mert ezzel a gyengén látó gyermekeket is segítjük a tájékozódásban – emelte ki az ünnepélyes átadón Fördős-Hódy Erzsébet, az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont szakmai vezetője. A Szerencsejáték Zrt. 2017-ben indította el a „A játék összeköt!” programot, amelynek keretében idén nyolc hasonló játszóteret avatnak fel országszerte.

Az átadón dr. Fodor Tamás polgármester köszöntőjében rámutatott: mindig nagy jelentőségű, ha új játszótérrel gazdagodik a város. A fejlesztés tükrözi az önkormányzat azon törekvését, hogy minél több gyermeket csábítson a szabadba, ahol biztonságos körülmények között tudnak mozogni, sportolni. Meglátása szerint üzenetértéke van annak, hogy ép és mozgássérült gyerekek együtt játszhatnak a szép környezetben.

Kapcsolódó cikkek