Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fenntartható otthonok
Épülő sorházak Sopronbánfalván – már a tervezésnél, kivitelezésnél is figyelnek arra a szakemberek, hogy az új lakások „BB” energetikai besorolásúak legyenek, így ezekre is igényelhető zöld h

Zöld hitel: Maximum 70 millió forint támogatás igényelhető

Fenntartható otthonok

| Munkatársunktól | Panoráma

Népszerű a Zöld Otthon Program, melynek keretében új, energiatakarékos, lakáscélú ingatlanokra vehető fel kedvezményes kamatozású hitel. A legjobban a fiatal családok tudják felhasználni a támogatást.

A Magyar Nemzeti Bank „zöld hitelként” is ismert, 200 milliárd forint keretösszegű konstrukciója tavaly október óta igényelhető több mint 15 bank közvetítésével. A Zöld Otthon Program keretében energiahatékony új lakóház saját építésére, vagy már építés alatt álló, illetve már elkészült lakóingatlan megvásárlására vehető fel kölcsön, legfeljebb 70 millió forint értékben. Az akár 25 éves futamidő alatt végig fix 2,5 százalékos marad az éves kamat.

Keresett konstrukcióról van szó: az indulása utáni hónapban 753-szor kötöttek ilyen szerződést mintegy 22 milliárd forint összegben. A program élénkíti a zöld lakások iránti keresletet és kínálatot.

Felvételének több feltétele is van. Az új építésű lakásoknak legalább „BB” energetikai besorolásúnak kell lenniük, és energiafelhasználásuk nem haladhatja meg évente a 90 kilowattórás négyzetméterenként számolt értéket. Az igénybe vevőknek legalább 10 évig a megvásárolt ingatlanban kell élniük, és nem adhatják azt bérbe. A hitel felvételének nem előfeltétele a házasság és a gyermekszületés sem. Családalapítás esetén viszont akár csok-kamattámogatással is igénybe vehető: az összegből két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint is kamatmentessé válhat.

Aki felveszi a zöld csokot, a Zöld Otthon Programhoz kapcsolódó 2,5 százalékos kölcsönt még mindig megigényelheti a 70 millió forintos keretösszeg fennmaradó részéből. Például ha egy kétgyermekes család 10 millió forint értékben igényel zöld csokot, akkor még maximum 60 millió forint értékben igényelheti a zöld hitelt is.

A kölcsön a 200 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig elérhető, ami a szakemberek szerint nyárra következhet be. 

Kapcsolódó cikkek