Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Film a soproni hősökről
A népszavazásról szóló dokumentumfilmben színészek, statiszták, katonai hagyományőrzők szerepelnek. Fotó: Filmever Stúdió

Megelevenedik az ágfalvi ütközet és a népszavazás

Film a soproni hősökről

| Elek Szilveszter | Panoráma

Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 címmel forgatnak dokumentumfilmet a soproni népszavazásról és az azt övező eseményekről. A kultikus helyszíneken játszódó produkció helyi szakemberek és hagyományőrzők összefogásával valósul meg.

– Nemzetünk történetének első népszavazása a soproni, melynek kulisszái mögé tekintünk filmünkben az 1919–1921 közötti események feltárásával, legyen szó az ágfalvi ütközetekről vagy a soproni polgárok és főiskolások motivációiról – hangsúlyozta Bárány Krisztián, a filmet forgató cég ügyvezetője. – Az az összefogás, ami a korabeli forrásokból kiolvasható, úgy gondolom, nekünk, az utókornak is jó példával szolgálhat.

A dokumentumfilmet a stúdió korábbi filmjéhez hasonlóan színészekkel, statisztákkal, katonai hagyományőrzők szereplésével készíti. A rövid jeleneteket Sopronban, Nagycenken és Sopronkövesden forgatják szeptemberben és októberben.

A hitelesség jegyében a filmstúdió rangos, többségében soproni kutatókhoz fordult a produkció elkészítése során. – Interjút készítettünk dr. Tóth Imrével, a Soproni Múzeum igazgatójával, dr. Dominkovits Péterrel, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr–Moson–Sopron Megye Soproni Levéltárának igazgatójával, dr. Sarkady Sándor tudományos kutatóval és történésszel, valamint dr. Krisch Andrással, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények gyűjteményvezetőjével. Megkérdeztük továbbá a témában Pölcz Zoltánt, a Nagycenkért Alapítvány kuratóriumi tagját, illetve dr. Ujváry Gábort, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársát és kutatócsoport-vezetőjét – fejtette ki Bárány Krisztián.

A stúdió a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában is tervez forgatást, itt az 1921-es velencei egyezmény eredeti iratát őrzik, amely a népszavazás kulcsdokumentuma. A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.

Kapcsolódó cikkek