Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gondolja át a foglalást!

Rendőrségi sorozat

Gondolja át a foglalást!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Ha elmegyünk a boltba, akkor általában megnézzük az adott élelmiszer árát, szavatossági idejét, összetevőit, valamint felidézzük a korábbi tapasztalatainkat. Igyekszünk körültekintően választani. Nos, utazásfoglalásnál is ugyanezt javasolják a szakemberek.

Last minute ajánlat! Most 50 százalékkal olcsóbb! Nyaraljon ősszel féláron! Sokáig sorolhatnánk a figyelemfelkeltő ajánlatokat, amelyek utazásra csábítanak. Akinek nyáron nem volt ideje vagy anyagi lehetősége, az most igyekszik pótolni a kihagyott élményeket. Csak nem mindegy, milyen áron. A közelmúltban ment csődbe az egyik utazási iroda, amelynél soproniak is foglaltak pihenést, ráadásul az árát is kifizették előre. A probléma most nemcsak az, hogy elmarad az út, hanem a pénzt sem kapják vissza az ügyfelek.

– Azért nem tudják kártalanítani az utasokat, mert a cég külföldön volt bejegyezve – magyarázta Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Magyarországon az utazási irodáknak rendelkezniük kell vagyoni biztosítékkal, így ha csődbe mennek, akkor ebből kártalanítják az ügyfeleket. Ez viszont külföldi cégek esetében nincs így.

A szakember szerint éppen ezért fontos, hogy körültekintőek legyünk. Ne emocionális alapon, egy hirdetést meglátva döntsünk a nyaralásról, hanem alaposan fontoljuk meg a kérdést!

– A céginformációk az interneten nyilvánosak, így bárki tudja ellenőrizni, hogy például az adott utazási irodát bejegyezték-e Magyarországon – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Természetesen a cégek honlapján is sok információt fel kell tüntetni, ezeket is érdemes átnézni, illetve elolvasni a korábbi utasok véleményeit, visszajelzéseit. Ha lehetséges, akkor ne utaljuk el előre a teljes összeget, illetve mindig kössünk utasbiztosítást!

Kapcsolódó cikkek