Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyűjtés szenvedéllyel
Haragovics József galériájában 76 lámpát állított ki, köztük vannak százévesek is. Fotó: Filep István

Haragovics József új lámpagalériája az Előkapuban található

Gyűjtés szenvedéllyel

| P. Horváth László | Panoráma

Az elmúlt négy évtizedben a világ minden tájáról közel háromszáz vasúti lámpát gyűjtött össze Haragovics József, közülük hetvenhatot Sopronban, az Előkapuban lévő galériában bárki megtekinthet.

Haragovics József „múzeumában” jól megfér egymás mellett a régmúlt és a jelen. A polc alsó sorában található gyűjteményének legelső darabja. Ilyen vasúti lámpákat használtak a Pest és Vác között 1846. július 15-én megnyílt vasútvonalon. Mellette pedig ott van a legmodernebb LED világítótárcsa a GYSEV Flirt motorvonatairól. Ezt egyébként a gyártó cég egyik vezetője ajándékozta a gyűjteménynek.

– A koronavírus-járvány alatt nekem is több lett a szabadidőm, így áttekintettem, rendszereztem a kétszázhetvenhat darabból álló gyűjteményem – mondta lapunknak a 67 éves, de mind a mai napig a vasútnál dolgozó Haragovics József. – A családommal úgy döntöttünk, felújítjuk az Előkapuban lévő lakásunkat. A munka végeztével a földszinten rendeztem be a vasútilámpa-galériát. Itt hetvenhat kapott helyet, a többi kettőszáz pedig ez eredeti helyen, Fertőszéplakon tekinthető meg.

Haragovics József az elmúlt 41 év alatt a világ 34 országából gyűjtött lámpákat. Igazán különlegesnek számítanak az Angliából, Svédországból, Afrikából, Japánból, Bolíviából, Sri Lankáról származó fényjelzők. – Az elmúlt négy évtizedben sok országban jártunk, amíg a család többi tagja vásárolt, addig én a lámpák után kutattam – folytatta a szenvedélyes gyűjtő. – Persze a barátaimra is számíthattam, így jutottam hozzá például a kubai vasúton használt gázlámpához. Nyolc évvel ezelőtt azonban újabb tárgyak gyűjtésébe kezdtem, hiszen a vasúton a fény mellett hangjelzést is használnak. Elkezdtem tehát felkutatni az egyes hangadó eszközöket is. Tudvalevő, a lámpa mit sem ér, ha nem tudjuk meggyújtani. Így három éve a különleges gyufákat is gyűjtöm.

Haragovics József szenvedélyével másokat is „megfertőzött”. Az országban öten az ő hatására kezdték el gyűjteni a vasúti lámpákat. Sopronban, az Előkapuban lévő galériát – előzetes bejelentkezés után – bárki megtekintheti. 

Kapcsolódó cikkek