Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hangulatos séták
Az erdei séták népszerűsége töretlen, szombatonként 30–40 ember vesz részt ezeken a programokon Fotó: Németh Péter

„Bátorítjuk a soproniakat, hogy ők is csatlakozzanak!”

Hangulatos séták

| Huszár Judit | Panoráma

Közel ezren vettek részt április végétől szeptemberig az úgynevezett garantált turisztikai programokon Sopronban. Hetente kétszer tartanak ingyenes idegenvezetést a szakemberek: az erdei séták a népszerűbbek, de sokan elmennek a belvárosi kalandozásokra is.

Évek óta sikeresen működnek a garantált séták Sopronban, így nem volt kérdés idén sem, hogy megszervezzék azokat. – Mindenképp szeretnénk megtartani ezeket a rendezvényeket, így ugyanis heti két fix programot tudunk biztosítani a Sopronba érkező turistáknak vagy akár a soproniaknak – kezdte Kovács-Gazdag Nikoletta, a Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A statisztikák alapján az erdei sétára minden hétvégén 30–40 ember ellátogat, zömében a környező hotelek vendégei. De a belvárosi idegenvezetést is átlagban 15–20 fő igénybe veszi hétvégente. A turisták mellett bátorítjuk a soproniakat, hogy ők is nyugodtan csatlakozzanak bármelyik programhoz! Ha például vendégeik érkeznek az ország más részéről, akár velük együtt is egy kellemes hétvégi program lehet.

Az ingyenes programok mellett úgynevezett tematikus sétákat is szerveznek a szakemberek. Ezeket a hosszú hétvégékhez igazítják, amikor több turista tartózkodik a városban.

– A séták témája az évszakokhoz és a nagyobb városi rendezvényekhez is igazodik, például nyáron a Tündérfesztiválhoz közeli hétvégén a Tündérösvényen nevű kirándulás, mely elsősorban kisgyermekes családoknak szól, ősszel, közel a szüret időpontjához A poncichterek világa nevű sétát indítjuk, mely a város szőlészeti, borászati múltját mutatja be – folytatta Kovács-Gazdag Nikoletta. – A december 14-i hűség napjához közel Sopron a leghűségesebb város címmel indul idegenvezetés, ami egy időutazás Sopron múltjában, a szabad királyi várossá emelés, a népszavazás és a páneurópai piknik témájának kiemelésével.

Az adventi hétvégéken is tartanak majd idegenvezetéseket, ekkor a karácsonyhoz kötődő soproni történetekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, de szerveznek kirándulásokat a klimatikus gyógyhelyű Alsó- és Felsőlövérekbe is, ellátogatnak a vallási emlékekhez, illetve a klasszikus belvárosi séta sem marad ki a sorból. Ezekre a programokra a központi Tourinform irodában (Szent György utca 2.) lehet jelentkezni. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek