Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hazatért a pályamű
Domnánincs Milán a 18-as honvéd emlékműnél a szobor pálya­művével. Fotó: Filep István

Hazatért a pályamű

| Elek Szilveszter | Panoráma

Egyedülálló látvány tárult a járókelők elé múlt csütörtökön a Deák téren: kettő volt a 18-as honvédek emlékművéből. Azonban csak rövid ideig – Domnánincs Milán lapunk kedvéért állította ki ideiglenesen új szerzeményét, a szobor pályaművét.

– Egy ismerősöm felhívott, hogy eladó lett egy szobrászművész hagyatéka – idézte fel a gyűjtő. – Jókorát dobbant a szívem, amikor megtudtam, hogy a kollekcióban benne van az 1933. augusztus 6-án felavatott 18. M. Kir. Honvéd Gyalogezred hősi emlékmű pályaműve. Azt tudtam, hogy ez a régiség létezik, mivel van róla egy korabeli fotóm és egy hivatalos levelezésem is. Azonban azt még csak nem is sejthettem, hogy hova kerülhetett a zivataros évtizedek alatt.

Mint a gyűjtőtől megtudtuk, a szobrok elkészíttetését felhívás előzte meg. Erre a művészek készítettek egy-egy pályaművet, úgymond makettet. A beérkező alkotásokat a szoborbizottság bírálta el – ahogy 100 éve, úgy ma is ez a rendszer a mérvadó.

– Érdekesség, hogy erre a felhívásra több pályamű érkezett, még a Hűség-kapu szoborcsoportját megalkotó Kisfaludi Strobl Zsigmond is megmérettette magát – folytatta Domnánics Milán. – Én elsősorban Siklódy Lőrinc és dr. Molnár Gyula megvalósult pályaművére koncentráltam. Ezt sem volt gyerekjáték megszerezni, a kincs többszörös csere és heves alkudozás után térhetett csak haza, a leghűségesebb városba.

Domnánics Milán lokálpatrióta barátaival arra törekszik, hogy minél több helyi vonatkozású kincset hazahozzon a hagyatékból. Akárcsak a korábban szerzett kuriózumokat, ezeket is szeretnék majd minél több felületen bemutatni a soproniaknak.

A soproni magyar királyi 18. honvéd gyalogezred 1917 augusztusában a Keleti-Kárpátokban fekvő Ojtozi-szorosban a Monarchia két lovashadosztálya, valamint egy német és két magyar gyaloghadosztály, köztük a soproni magyar királyi 18. honvéd gyalogezred vállvetve védte a hazát. Az emberfeletti helytállás közepette rengetegen búcsúztak el a földi léttől. A Deák téren felállított emlékmű a 18-as honvéd gyalogezred 17 464 hősi halottjának állít emléket.

Kapcsolódó cikkek