Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hisznek a borvidékben
Legújabb büszkeségüket, a hangulatos bortrezort mutatja dr. Sztancs György, a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületének elnöke Fotó: Filep István

Hisznek a borvidékben

| Köves Andrea | Panoráma

A borkultúra ápolása, a Soproni borvidék hírnevének öregbítése: ezek a legfőbb céljai a 3 éve alakult Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületének.

– Ez a hangulatos bortrezor a legújabb büszkeségünk – mutatott körbe az egyesület székhelyén dr. Sztancs György elnök. – A Soproni borvidék felemelkedéséért tevékenykedünk, a jó soproni bor nagykövetei vagyunk. A Rejpál-házban találtunk otthonra, az elmúlt öt évben folyamatosan szépítettük, fejlesztettük székhelyünket. Először a romos épület udvarát, az udvari homlokzatot, a tér fedett részét és a kiszolgálóhelyiségeket tettük rendbe, majd kialakítottunk egy bortrezort, az emeleten pedig előadótermet, irodát és lovagtermet. Ezt a munkát folytattuk idén: megépítettük ezt az új, impozáns bortrezort, illetve egy különtermet. 

A 66 főből álló egyesület tele van tervekkel. 2018-ban nagy visszhangot váltott ki a Kékfrankos Kerekasztal Konferenciájuk, de sokakat vonzott az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusában először megszervezett lovagi nap is. Molnár Tibor, a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács egykori elnökének tiszteletére borversenyt rendeztek tavaly hagyományteremtő szándékkal.

– Gyakran találkozunk itt a Rejpál-házban – tette hozzá dr. Sztancs György. – Ebben az épületben van a horvát és a német nemzetiségeknek is a székhelye, így közös kulturális összejöveteleket is szervezünk. Hiszünk abban, hogy a siker titka egyrészt az, hogy a helyi termelők nyissanak egymás felé, másrészt érdemes tanulni a hazai és a határon túli sikeres gazdáktól. Jövőre szeretnénk egy nagyszabású nemzetközi konferenciát is szervezni, amelyben a környékbeli borászok mellett a turizmus és a gasztronómia képviselői is főszerepet kapnak. Egymást erősítve lehet Sopron hírnevét, vonzerejét még hatékonyabban növelni.

Kapcsolódó cikkek