Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Időjárás: ki tudja ezt követni?
Csillog a napfény a Tómalom vizén – az elmúlt héten kettős arcát mutatta az időjárás, a hajnali mínuszok mellett előfordult 10 fok körüli maximum is. Fotó: Filep István

Rekorddöntéssel kezdődött a 2022-es év, Sopronban 15,4 Celsius-fok volt

Időjárás: ki tudja ezt követni?

| Elek Szilveszter | Panoráma

Már január első napjaiban kinyílt a hóvirág az Erzsébet-kertben – rövidesen pedig a jégvirágok vették át a főszerepet. Az év eleje meglepő időjárást hozott Sopronban. Az értékek tavaly sem voltak szokványosak, ezért összegyűjtöttük azokat.

– Napsütésben rekordot hozott 2021 Sopronban – kezdte Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Obszervatóriumának észlelőhálózati koordinátora. – Az 1929-ben indult napfénytartammérések kezdete óta egyik évben sem sütött ennyit a nap, mint tavaly: összesen 2255 órát.

Erre rímelve a múlt év soproni csapadékösszege elmaradt a szokványostól: 511,8 milliméter volt, ez 127 milliméterrel bizonyult kevesebbnek az átlagnál. Különösen száraz volt a március, az április, a június és a szeptember. 1901 óta ez lett a 7. legszárazabb év.

2021 a 10,8 Celsius-fokos értékével az elmúlt tíz év leghűvösebbje volt Magyarországon. A városunkban a regisztrált adat azonban ennél magasabb, 11,3 Celsius-fok volt.

A múlt év enyhe idővel búcsúzott, és a január is így indult. December 31. és január 5. között minden nap új hőmérsékleti rekord született valahol hazánkban. Az év utolsó napján az ország nagy részén 10 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A legmelegebb a mi térségünkben volt: Sopronban 16,7, Fertőrákoson 18 Celsius-fokot mértek, így új országos napi melegrekord született. A korábbi csúcs 16,5 Celsius-fokra rúgott, amelyet 1920-ban mértek városunkban.

Január elsején egy szintén Sopronban regisztrált rekord dőlt meg. A városunkban 1921-ben mért 15,3 Celsius-fokos csúcsot a főnyedi meleg döntötte meg, ott 17,5 Celsius-fokot mértek. Sopronban 2-án és 3-án egyaránt 15,4 Celsius-fok volt. – Ugyan egyre gyakoribbak a melegrekordok, ám elmondhatjuk, hogy korábban is voltak jelentős kilengések – szögezte le Kiss Márton.

Január 4-től éles fordulatot vett az időjárás, 9-én reggel Sopronban -5,2, Fertőrákoson -9,8 fokig esett a hőmérséklet. Az első hónapban városunkban a mérések 1856-os kezdete óta a legmagasabb hőmérséklet 18,9 Celsius-fok volt, ezt 2015. január 10-én mérték.

Kapcsolódó cikkek