Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Járjuk be az utat a gyerekekkel!

Rendőrségi sorozat

Járjuk be az utat a gyerekekkel!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Az iskolakezdésre nemcsak a kisdiákok és szüleik, hanem a soproni rendőrök is készülnek. Idén is segítik a biztonságos közlekedést az egyenruhások az oktatási intézmények környékén.

Ezekben a napokban még „békés arcát” mutatja reggelenként a város, de szeptember elsejével jelentősen megnő a forgalom az iskolák környékén. Ilyenkor mindenki feszült, siet, éppen ezért a megszokottnál még nagyobb figyelem szükséges.

– Fontos, hogy betartsuk a közlekedési szabályokat, inkább kicsit távolabbról sétáljunk vissza a gyerekekkel az iskolákhoz, ne az épületek előtt ugráljanak ki az autókból! – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Ha korábban indulunk, akkor megelőzhetjük a reggeli idegeskedést, kapkodást. Az iskolák környékén idén is rendőrök, polgárőrök segítik a közlekedést, ügyelnek a biztonságra.

A szakember szerint lényeges, hogy megfelelően felkészítsük a gyerekeket az önálló közlekedésre. Fontos beszélni azokról az ötödikesekről, akik már nem napközisek, és egyedül mennek haza az iskolából.

– Lehet, hogy már évek óta abba az iskolába jár a gyermekünk, de az első önálló hazajutás előtt nézzük át együtt az útvonalat! – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk! Kérjük meg a gyermekünket, hogy vezessen ezen minket végig, ő menjen elől, irányítson. Ha gond van az átkelésekkel, akkor erre mindenképp hívjuk fel a figyelmét!

A szakemberek szerint nagy probléma, hogy sok fiatal gyaloglás közben alig pillant fel a telefonjából, így sokszor úgy lép le az úttestre, hogy nem nézett körül. Erre már Sopronban is több helyen a járdára fújt feliratokkal hívják fel a figyelmet. 

Kapcsolódó cikkek