Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jubilál a Hotel Szieszta
1969-ben még nemzetközi díjugrató versenyeket rendeztek a Lövér körúton, 1973-ban már átadták az üdülőt

Jubilál a Hotel Szieszta

| Köves Andrea | Panoráma

A legendás soproni szálloda, a Hotel Szieszta történetének fontos fordulópontjához érkezett: most ünnepli alapkőletételének 50. jubileumát.

– A hatvanas évek végén a SZOT, azaz a Szakszervezetek Országos Tanácsa határozta el, hogy megépíttet egy nagy férőhellyel rendelkező üdülőt Sopronban, az erdők ölelésében a Kereskedelemi, Pénzügyi és Vendéglátóipari Dolgozók Szakszervezetével közösen – mesélte Tóth András üzemeltetési igazgató. – Az építkezés helyszíne az egykori Szabadság, ma Lövér körút volt, érdekesség, hogy a szálloda későbbi parkja 1969-ig nemzetközi díjugrató versenyeknek adott otthont. Kétéves tervezés után 50 évvel ezelőtt kezdődött a nagyszabású építkezés a 36 ezer négyzetméteres területen. 1973-ban adták át az üdülőt, amelyben közel 600 férőhely szolgálta a vendégek kényelmét. 

Annak idején kéthetes turnusban érkeztek a beutaltak, akikre számos program várt az itt tartózkodásuk alatt. Városnéző buszok lepték el az üdülő parkolóját, sok-sok szervezett kiránduláson vehettek részt a vendégek. Sokan gondolnak nosztalgiával mind a mai napig az olyan hagyományokra, mint az ismerkedési és búcsúestek, a táncos mulatságok.

– Egy bensőséges ünnepre, beszélgetésre hívtuk meg a jubileum alkalmából mindazokat, akik kötődtek egykor a szállodához – folytatta Tóth András. – Így kiderült, hogy a KPVDSZ nevet, amelyet akkoriban viselt az üdülő, sokan nem értették, akadt, aki azt hitte, hogy egy vietnámi veteránról nevezték el a szállodát.

1995-ben a Hunguest Hotels vette át a szállodát, ekkor kapta a Hotel Szieszta nevet. Azóta több szempontból is megújult, újabb részlegekkel bővült. A hotel vezetőinek és munkatársainak célja, hogy megőrizzék és erősítsék a nagy múltú háznak a jó hírét, amelyet a 2019-ben kezdődött nagyszabású energetikai felújítással is támogatni kívánnak. A tervek szerint az egész szállodában modernizálják a gépészetet, felújítják és bővítik a szolgáltatásokat. A jeles évforduló alkalmából összeállítottak egy az elmúlt 50 évet bemutató ünnepi kiadványt, amely elektronikus formában tölthető le az érdeklődők számára a szálloda oldaláról (hotelszieszta.hu).

Kapcsolódó cikkek