Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kanadai kitüntetés
Dr. Facskó Ferenc a Sopron Alumni Emlékéremmel.

Kanadai kitüntetés

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Kanadai Sopron Alumni Emlékérem kitüntetésben részesült dr. Facskó Ferenc. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékáni hivatalvezetője a közelmúltban vette át az elismerést.

– Mit kell tudnunk erről a kitüntetésről?

– A soproni Erdőmérnöki Főiskola volt hallgatói, akik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcot követően 1957 és 1961 között a kanadai Vancouverben, a University of British Columbia (UBC) Sopron Divízióján fejezték be tanulmányaikat, közös elhatározással eredeti alma materük diákjai számára alapították ezt az emlékérmet. 2016 és 2056 között évenként az erdőmérnöki kar végzős évfolyama ítéli oda azon társuknak, aki a legtöbbet tette a selmeci hagyományok ápolásáért. Az emlékérmen összefonódó juharlevél és tölgylevél képe látható, a felirat pedig: SELMEC, SOPRON, VANCOUVER, HÁROM VÁROS, KÉT ALMA MATER, EGY SZÍV.

– Az ön példája azt mutatja, hogy ezek szerint nem csak hallgató kaphatja meg az emlékérmet.

– Eredetileg negyven példány készült az emlékéremből, így 2056-ban az utolsót, az emigrálás századik évfordulóján kapja majd meg az arra érdemes végzős hallgató. Tettek azonban néhány kivételt, még az alapítás évében Grátzer Miklós, a Vancouver–Sopron Alumni elnöke Winkler András és Faragó Sándor professzort tüntette ki az emlékéremmel, a 2020-as kari tanévnyitón pedig dr. ifj. Sarkady Sándor vehette az elismerő kitüntetést. Mindannyian sokat tettek a Kanadában végzett magyar diákok és a soproni alma mater kapcsolatának erősítéséért. A Vancouverbe szakadt egykori soproni diákok közössége, a Vancouver–Sopron Alumni eddig is szívén viselte a soproni hallgatók sorsát, többek között megalapította a Roller Kálmán és a Grátzer Miklós Ösztöndíjakat, melyekkel a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatókat támogatják. Mindezek szervezésében, a kapcsolattartásban végzett munkám elismeréseként tartottak méltónak a kitüntetésre.

– Mennyire élő a soproni kar kapcsolata a British Columbia Egyetemmel?

– Ez időszakonként nagyon változott. Nagy öröm számunkra, hogy a kanadai egyetem erdőmérnöki karának a közelmúltban kinevezett dékánja az a Robert Kozak, akinek az édesapja, Kozák Antal is tagja volt haláláig a Vancouver–Sopron Alumninak, több szemeszteren keresztül pedig vendégoktatóként tevékenykedett az egyetemünkön. Az ő személye vélhetőleg a kapcsolatok erősítését fogja eredményezni.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...