Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Készül az ünnepi menü
A halat helyben dolgozzák fel, így friss áru kerül a pultba Fotó: Filep István

A soproni vásárlók a feldolgozott termékeket keresik

Készül az ünnepi menü

| P. Horváth László | Panoráma

A hal, a halas étel a legtöbb családban a karácsonyi menü elengedhetetlen része. A legkedveltebbek még mindig a ponty, az afrikai harcsa, a szürke harcsa, a lazac és a kisebb halfilék.

– Nagy a nyüzsgés ilyenkor, a karácsony előtti hetekben, napokban nincs megállás – mondta az üzlet bejáratánál Kun Attila, az egyetlen soproni halbolt tulajdonosa. – Ebben az időszakban bonyolítjuk az éves forgalom negyven százalékát. A soproni, városkörnyéki vevők mindinkább keresik a friss árut. Az édesvízi halaink kizárólag hazai tenyésztőktől származnak, hosszú évek óta ugyanazok a beszállítóink. A halat helyben dolgozzuk fel, így mindig friss és ellenőrzött körülmények között tenyészett halat árulunk.

Megtudtuk, a legnépszerűbb hal még mindig a ponty, de sokan keresik az afrikai harcsát, a szürke harcsát, a lazacot, a kisebb halfiléket. Az élőhalak iránt kisebb az érdeklődés, a vevők egyre gyakrabban a feldolgozott termékeket választják. A halak 99 százalékban szálkamentesek, így azokat a gyerekek is bátran fogyaszthatják. A hazai kiváló minőségű hal külföldön is keresett. Ezt alapul véve nyitott boltot idén októberben Kun Attila az osztrák fővárosban. Az eddigi tapasztalatok szerint a hazai ízekre vágyó, Bécsben dolgozó magyarok is hamar megkedvelték az üzletet.

Miért eszünk halat karácsonykor?

A hal – a kereszténység szimbólumaként – valamennyi európai keresztény ország ünnepi asztalán megtalálható. A keresztény karácsonynak a IV. század óta volt része a szigorú karácsonyi böjt, ami december 24-én éjfélig tartott, és kizárólag a zöldségek, gyümölcsök és tésztafélék fogyasztását engedélyezte. A nemességnél ilyenkor – a böjtöt enyhítendő – hal és békacomb is terítékre került. Napjainkban már a szentestei vacsora is tartalmaz húst, de a legtöbb családnál továbbra is terítéken maradt a hal.

Kapcsolódó cikkek