Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kiszűrik a szabályszegőket
A legmodernebb technikával felszerelt autót egy éve használják a soproni rendőrök Fotó: Filep István

Beültünk a soproni rendőrség civilnek látszó szolgálati Audijába

Kiszűrik a szabályszegőket

| P. Horváth László | Panoráma

A Soproni Rendőrkapitányság civilnek látszó szolgálati Audija 2019 ősze óta rója a város utcáit, illetve rendszeresen megjelenik a 84-es, 85-ös főútvonalon. A Soproni Téma munkatársa beülhetett az autóba, hogy megnézze, hogyan működik az ellenőrzés.

Mielőtt egy novemberi vasárnap kora délután útnak indulunk az aznapra beosztott Tabi Sándor rendőr törzszászlóssal, illetve Kapcsos László rendőr főtörzsőrmesterrel, Kovács Miklós alezredestől, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudjuk: a civilnek látszó Audi 2019 szeptembere óta teljesít szolgálatot Sopronban, illetve a rendőrség illetékességi területén.

– A városban és a térségében a megnőtt forgalom, illetve a jogszabálykövető autósok visszajelzései alapján is tapasztaljuk, hogy – sajnos – sok a szabálytalankodó – teszi hozzá Kovács Miklós. – Mindez indokolta a rendőrség fokozott jelenlétét; a balesetveszélyes szakaszokra koncentrálunk. A kívülről egy teljesen átlagosnak mondott autó erre a tökéletes megoldás. Igaz, a belseje már korántsem megszokott: van benne egy, a felvételek tárolására alkalmas sebességmérő készülék, illetve minden olyan irat, ami a helyszíni ügyintézéshez szükséges.

A rendőri csapat úgy dönt, a Győri út felé vesszük az irányt. Alig megyünk át a vasúti aluljáró alatt, máris jelez a készülék: az egyik szembejövő autós sebessége 65 kilométer per óra. Megfordulunk, utánaeredünk, a Csengery utcai körforgalomnál lévő benzinkúton állítják félre a szabálytalankodót. A büntetés 10 ezer forint, az ellenőrzést végző rendőrök rögtön kitöltik a szükséges papírokat, illetve a csekket. Mindez néhány percet vesz igénybe.

– Éppen beszélgettünk, egy pillanatra nem figyeltem, és már túl is léptem a sebességet – igyekszik hárítani a felelősséget az autós.

A város határában, a 84-es számú főúton az úgynevezett préses körforgalomnál ráfordulunk az elkerülőútra. Szinte ki sem hajtunk belőle, ismét jelez a „traffipax”: százkilenc kilométer per óra a bennünket megelőző autó sebessége. Sziréna, majd olyan erővel lódul meg az Audi, hogy szó szerint belesüppedünk az ülésbe. A balfi úti korforgalom közelében érjük utol a bécsi rendszámú terepjáróst. A büntetés harmincezer forint. Mivel a sofőr ausztriai jogosítvánnyal rendelkezik, így büntetőpontot neki nem lehet kiszabni.

Tabi Sándor tapasztata szerint az emberek sok esetben a munkahelyi, illetve a napközbeni stresszt igyekeznek levezeti a vezetéssel. Ha beülnek az autóba, akkor megszűnik számukra a külvilág. A meggondolatlan cselekedetek pedig balesetveszélyes helyzeteket idézhetnek elő. – A cél nem a büntetés kiszabása, hanem a KRESZ szabályainak betartása, a közlekedés rendjének fenntartása, hogy mindenki hazaérjen – teszi hozzá körutunk végén búcsúzóul. 

Kapcsolódó cikkek