Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen körültekintő külföldi munkakeresésnél!

Rendőrségi sorozat

Legyen körültekintő külföldi munkakeresésnél!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Sehol nincs kolbászból a kerítés – bizonyára mindenki ismeri ezt a mondást. Akkor is igaz, ha éppen külföldi munkavállalásról beszélünk…

Több ezer eurós fizetés, nyelvtudásra nincs szükség, dolgozni alig kell, és egy privát e-mail-cím. Gyakran látunk hasonló külföldi álláshirdetéseket újságokban, illetve az interneten. Fontos, hogy ezekkel szemben is legyenek fenntartásaink.

– Mindig nézzen utána a cégnek, hogy egyáltalán működik-e, azzal foglalkozik-e, amivel hirdeti magát! Az interneten minden adat megtalálható – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Csak akkor vállalja a munkát, ha hivatalos szerződést kap! Az iratait soha ne hagyja ott a munkahelyen, elegendő azok másolatát magával vinnie.

A szakember szerint fontos, hogy mindenki tájékozódjon a munkavállalás előtt, hogy milyen juttatások illetik meg, célszerű biztosítást is kötni. Ha valaki távolabbi országba készül, akkor gyűjtse össze az ottani, hivatalos, magyar szervezetek, például a nagykövetség, konzulátus elérhetőségeit.

– Mielőtt kiutazunk, érdemes felvenni a kapcsolatot ezekkel a szervezetekkel, megkérdezni őket például a leendő munkaadónkról – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Arra az esetre is készüljünk fel, ha nem tetszik az új állás, vagy mégsem nekünk való a külföldi élet! Érdemes például retúr repülőjegyet venni, illetve megfelelő mennyiségű pénzt magunkkal vinni. Természetesen nem a pénztárcánkban, hanem folyószámlán…

Kapcsolódó cikkek