Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Legyen mindig elővigyázatos!

| Huszár Judit | Panoráma

Soha ne adjon át vagy utaljon pénzt ismeretlennek – még akkor sem, hogyha azt hiszi, egy bajba került rokona kéri! Az idősek világnapja apropóján a trükkös lopások megelőzésére hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A trükkös tolvajok olyanok, mint az influenzavírus – minden évben megjelennek, a módszerüket viszont mindig „finomítják”. Éppen ezért fontos, hogy évről évre beoltassuk magunkat – elsősorban az idősek, mert ők vannak a legnagyobb veszélyben...  

– Az idősek világnapja kapcsán fontos beszélnünk azokról a bűncselekményekről, amelyeknek leggyakrabban az idősek a sértettjei – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az elkövetők kihasználják az idősek jóindulatát, hogy kevésbé gyanakvóak, már nem olyan gyorsak a reflexeik, sokszor egyedül élnek. Minden évben felkapnak egy-egy módszert, aztán ha már ezzel nem tudják átverni az áldozatokat, akkor finomítanak rajta. Fontos, hogy elmondjuk, ezek a bűnözők általában jó modorúak, megnyerő külsejűek, jól öltözöttek, így kevésbé keltenek gyanút.

A közelmúltban több telefonos trükkös lopási kísérlet is történt Sopronban – a módszer lényege, hogy a telefonáló azt mondja az idős embernek, hogy az unokája, aki balesetet szenvedett, de a helyszínen megegyezett a másik autóssal, így azonnal pénzre van szüksége. A nagymamától, nagypapától pedig azt kéri, hogy utalja el a több százezer forintot egy bankszámlára – sokszor külföldre. A beszélgetés közben nyomást gyakorolnak az idősekre, sürgetik őket.

– Volt olyan idős hölgy, akit sikerült így becsapni, és 400 ezer forintot el is utalt egy angliai számlára – folytatta Babelláné Lukács Katalin. – Viszont örömteli, hogy volt két olyan esetünk is a közelmúltban, amikor gyanút fogott az idős ember, így nem sikerült becsapni. Azt javasoljuk, hogy először is a telefonban mindig ellenőrizzék le, hogy tényleg azzal beszélnek-e, akinek a hívó kiadja magát! Tegyenek fel olyan kérdést, amelyre csak az unoka tudja a választ! Ismeretlennek soha ne adjanak pénzt és ne is utaljanak! Kérjék, hogy maga a rokon jöjjön érte, vagy küldjön olyan közvetlen családtagot, akit jól ismernek!

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig gondoljuk át, hogy életszerű-e a szituáció. Egy súlyos közlekedési balesetnél például mindig rendőrt kell hívni, de egy kisebb koccanásnál sem „szokás” azonnal a helyszínen fizetni. Fontos, hogyha gyanakodnak, akkor kérjenek időt, illetve értesítsék a rendőrséget. 

Kapcsolódó cikkek