Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyen online is biztonságban!

Rendőrségi sorozat

Legyen online is biztonságban!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Átvették az irányítást a számítógép felett, nagyobb összeget utaltak el – egyre gyakrabban lehet hallani hasonló esetekről. A soproni rendőröknek is nem egy ilyen ügyben kellett intézkedniük. Fontos, hogy megelőzzük az internetes bűncselekményeket.

AnyDesk, TeamViewer – a két legismertebb olyan program, amellyel megoldható egy számítógép távoli elérése. Azért hozták őket létre, hogy ha nem vagyunk az adott eszköz mellett, akkor is el tudjunk intézni „távirányítással” bizonyos ügyeket. Hasznosak ezek a szoftverek sok esetben, ugyanakkor az utóbbi időszakban egyre többen pont ezekkel élnek vissza.

– Tipikus történet, amikor banki alkalmazottnak adja ki magát a bűnöző, azzal ijeszt rá a sértettre, hogy nagy összegű átutalást indítottak el a számlájáról, és ezt segít leállítani – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – A fent említett programok közül valamelyiket letölteti az ijedt emberrel, elkéri a hozzáférési kódokat, és már át is veszi az irányítást a számítógépe, tabletje felett.

A szakember szerint nincs az az ürügy, amiért egy vadidegen utasítására letölthetünk egy számítógép távoli elérését megoldó programot. Fotóillusztráció

A szakember szerint nincs az az ürügy, amiért egy vadidegen utasítására letölthetünk egy ilyen programot.

– Ha mégis letöltöttük a szoftvert, legyen gyanús, ha a telefonáló kódokat kér! – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Ezeket soha ne adjuk át idegennek! Csak olyan esetben telepítsünk hasonló programot, ha például a munkahelyen szükségünk van rá, és az általunk jól ismert informatikus segít a beüzemelésben. Ha bizonytalanok vagyunk, mindig kérjünk gondolkodási időt, vagy szakítsuk meg azonnal a hívást! 

Február első keddje az úgynevezett Safer Internet Day, azaz a biztonságosabb internet napja. Ennek apropóján a Soproni Rendőrkapitányságon február 10-én 17 órakor Somos András, a Soproni Egyetem szoftverfejlesztője ismerteti a tudatos internethasználat szabályait, Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy pedig az online csalókkal szembeni hatásos védekezésre hívja fel a figyelmet. A programra tizenhat éven felülieket várnak, a részvétel ingyenes. 

Kapcsolódó cikkek