Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lelkünkkel hangolódjunk a jó hírre!
– A karácsony kiemelhet bennünket az aggodalmakból és a nehézségek közül – mondta dr. Tóth Károly. Fotó: Filep István

„Krisztus születésével érkezett meg az igazi világosság a világba”

Lelkünkkel hangolódjunk a jó hírre!

| Panoráma

Ég a második gyertya az adventi koszorúkon, ünnepre várunk. A történelmi egyházak soproni képviselőit kértük meg, mondják el hétről hétre, miről is szól ez a várakozás. Ezúttal dr. Tóth Károly, a Soproni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze osztotta meg gondolatait.

Idén talán különösen is rászorulunk a jó hírekre. A karácsony kiemelhet bennünket az aggodalmakból és a nehézségek közül, mert a lényege nemcsak egy kis ünnepi hangulat, hanem az egész sorsunkat megváltoztató esemény: Isten emberré lett. Ez azt jelenti, hogy nem maradunk magunkra a bajainkkal, mert a világ mindenható Ura eljön közénk, vállalja az emberi életünket, és azért érkezik, hogy megmentsen, megszabadítson bennünket.

Fontos kincsnek tartom, hogy a nagy ünnepeinknek többhetes előkészítő és levezető időszaka van, mert ezek segítenek bennünket abban, hogy felkészüljünk az ünnepek üzenetére, és kibontsuk a gazdagságukat. Johann ­Hinrich Wichern evangélikus lelkész szegény sorsú gyerekek számára készítette el az első adventi koszorút a 19. században. Ők minden évben nagyon várták a karácsonyt, és a koszorú segített nekik számon tartani, mennyi idő van még hátra az ünnepig. A koszorún az egyre több égő gyertya arról tanúskodik, hogy Krisztus születésével érkezett meg az igazi világosság a világba, ami a mi életünket is egyre jobban bevilágíthatja.

Nekünk is erre az örömhírre érdemes figyelnünk. Nagy szerepe van az ünnepi kellékek előkészítésének, és ez a külsődleges előkészület is segíthet méltóbbá tenni a karácsonyt. Ezeknél viszont még jobban felkészíthet bennünket az elcsendesedés, az imádság, a Biblia-olvasás, az adventi énekek éneklése, az istentiszteleteken való részvétel. A legfontosabb ugyanis az, hogy a lelkünk ráhangolódjon Isten közösségvállalást és világosságot közvetítő jó hírére, és ezt tudjuk megélni a közelgő ünnepen és a hétköznapokban egyaránt.

Kapcsolódó cikkek