Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megkezdődött a szüret
Idén először szüretelnek géppel a Taschner Bor- és Pezsgőház szőlőskertjeiben. A nagyüzem szeptemberben kezdődik a borvidéken. Fotó: Németh Péter

Megkezdődött a szüret

| P. Horváth László | Panoráma

Az Irsai Olivér szedésével elkezdődött a Soproni borvidéken a szüret. Szeptemberben már meg is kóstolhatjuk az újbort.

A Soproni borvidék Fertő tóra néző lankáin már leszedték a gazdák a fehér szőlőt, elsőként az Irsai Olivért. A sorban a korai piros veltelini és a zenitfajták következtek. 

– Egészen az idei szezonig kézzel szedtük le a szőlőt – kezdte Taschner Kurt szőlész–borász szakember. – Itt nagy az igény az élő munka iránt, illetve a me­­zőgazdaságban meglévő munkaerőhiány miatt váltanunk kellett: ezért egy nagy teljesítményű szü­­retelőkombájnt vásároltunk, s ezzel takarítjuk be a sző­­lőt. A jó fekvésű termőhelyeken nincs panasz a termésre: szép sárgák a fürtök, és a cukorfok is megfelelő. A pezsgő, élénk és üde újbort a gyors feldolgozást és erjesztést követően szeptember első heteiben már palackozzuk is.

Mint megtudtuk, az időjá­­rás idén viszonylag kegyes volt a sző­­lőkhöz. A megfelelő nö­­vényvédelem mellett a be­­teg­­ségek is elkerülték a tőkéket, fürtöket, csak a ta­­vaszi késői fagyok ártottak. Elegendő mennyiségű csapadék is hullott, a nap is sokat sütött, így minden adott a jó évjárathoz és ahhoz is, hogy szép borok készüljenek. A dűlőkben az igazi nagyüzem szeptember elején kezdődik, ekkortól állnak neki ugyanis a kék fajták szüretének.

Az 1800 hektárnyi Soproni borvidéken mintegy 75 százalékban kék szőlőt termesztenek, annak is 70 százalékát teszi ki a vidékre jellemző kékfrankos. Jelentősek még a zwei­­gelt, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir ültetvények is. A fehérborfajták közül a zöld veltelini, a chardonnay, a tramini, a zenit, a sauvignon blanc és a korai piros veltelini a legelterjedtebb.

Kapcsolódó cikkek