Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mérföldkő a megújulásban

Széchenyi-kastély: Méltó nemzeti emlékhely jön létre

Mérföldkő a megújulásban

| Elek Szilveszter | Panoráma

Kívül-belül megújult a nagycenki Széchenyi-kastély, elkészültek a termek, a parkban szökőkút, ülőbútorok és tematikus játszótér is várja a látogatókat. Befejeződött a nemzeti emlékhely épületkivitelezési szakasza, ennek eredményét mutatták be a sajtó munkatársainak múlt kedden.

– Gróf Széchenyi István kora óta nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésekre a kastélyegyüttesben – kezdte a sajtóbejáráson Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A nagycenki Széchenyi-kastély fontos történelmi emlékhely. A „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István valamikori kastélya hazánk egyik kiemelkedő, nemzettörténeti értelemben emblematikus értéke, ezért is lényeges a megújulása.


A nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztésének kiemelt célja, hogy gróf Széchenyi István örökségeként méltó nemzeti emlékhely jöhessen létre.

A rekonstrukciós munkálatok során megújult az Öregkastély és a Széchenyi-szárny. Előbbiben megtartották az eredeti térstruktúrát, a gépészeti rendszereket modernizálták. A Széchenyi-szárnyban elbontották az utólag beépített kiszolgálóhelyiségeket, a földszinten gyermekfoglalkoztató kapott helyet, de itt vannak az irodák is. Hamarosan megnyílik az új, interaktív eszközökkel ellátott kiállítás. Megújultak a pandúrházak, amelyekben a jegypénztár és az információs pont, valamint múzeumshop is működik majd. A barokk kastélypark rekonstrukciója fontos része volt a programnak. A sétányokat helyreállították, kialakítottak szökőkutat, valamint tematikus játszóteret is. A kertbe új ülőbútorokat, világítótesteket is elhelyeztek, valamint öntözőrendszert is kiépítettek. Emellett korszerűsítették a Virágházat is, ahol külső rendezvényeket, kiállításokat is tartanak majd.


A fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban keretein belül a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésében valósult meg.


A kiállításokat ezután rendezik be, a teljes fejlesztés várhatóan őszig valósul meg. 

Kapcsolódó cikkek