Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Minden élet számít!
A villogó táblák hátoldalán napelem van, így önfenntartóak. Sötétben viszont nem világítanak, hogy ne zavarják a sofőröket. Fotó: Soproni Téma-archívum – Filep István

Minden élet számít!

| Huszár Judit | Panoráma

Villogó piros és fehér fényt adnak azok az óriásplakátok, amelyeket a Sopron–Kelénpatak (Klingenbach) határátkelő magyar oldalán, a 84-es főút mellett helyezett el a GYSEV Zrt. A vasúttársaság célja a balesetek megelőzése.

A fénysorompó tiltó jelzése ellenére hajtott a sínekre az autós – sajnos rendszeresen olvashatunk hasonló tragédiákról. A GYSEV működési területén évente átlagosan 6–8 ilyen baleset történik, amelyeknek többsége tragikus kimenetelű.

– 2019-ben Körmendnél, 2020-ban pedig Ikrénynél történt olyan halálos baleset, amikor az osztrák autós a piros jelzés ellenére próbált meg áthaladni a vasúti átjárón, és a szabályosan közlekedő vonattal ütközött – kezdte Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője, lapunk munkatársa. – Elgondolkodtattak ezek a balesetek, felmerült bennem, hogy talán az lehetett a tragédia egyik oka, hogy Ausztriában mások a vasúti jelzések. Úgy gondoltam, hogy a különbségekre hasznos lenne felhívni a figyelmet, így jött a tábla ötlete.

De hogy mi is a különbség? Ausztriában akkor szabad átkelni a vasúti átjárókon, ha nem világít semmi. Míg nálunk ez azt jelenti, hogy műszaki hiba történt, és kötelező megállni. Szomszédainknál a teli piros fény jelzi azt, hogy jön a vonat, nálunk ellenben villogó piros a tilos jelzés.

– Azt gondoltam, hogy egy olyan tábla lehet szemléletes, amely valódi, villogó jelzést ad – folytatta Rázó László. – Az óriásplakátoknál ugyanazokat a LED-fényeket használjuk, mint amelyeket a vasúti sorompóknál, csak csökkentett erővel. A táblák hátoldalán napelem van, így önfenntartóak.

Egyelőre két tábla, egy magyar és egy német nyelvű került ki a környék legforgalmasabb határátkelőjéhez, a sopronihoz. A szakemberek nem várnak csodát ezektől, de azt gondolják, hogy ha 5 éven belül akár egy ember életét is megmenti a figyelemfelkeltés, akkor már megérte. A tapasztalatok szerint a magyar autósoknak sem árt időről időre átismételniük, hogy pontosan melyik jelzés mit jelent. 

Kapcsolódó cikkek