Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Most is várják a véradókat
Divósné Varga Henrietta véradás közben – a soproni vérellátóban várnak minden segítőt az ünnepek előtt és között is Fotó: Filep István

Akik átestek a koronavírus-fertőzésen, plazmaadásra is jelentkezhetnek

Most is várják a véradókat

| Huszár Judit | Panoráma

Bár a halasztható műtéteket most elnapolják, de a sürgősségi ellátásokhoz, illetve a vérkészítmények előállításához továbbra is nagy szükség van a vérre. Sopronban is várják a véradókat – még az ünnepek között is.

A koronavírus-járvány átírta a hétköznapjainkat, megváltoztatott több bevett szokást. Orvoshoz például már csak időpontfoglalás után megyünk, a recepteket gyakran telefonon íratjuk fel, és taj-kártyával váltjuk ki. De vannak dolgok, amik nem változtak: továbbra is nagy szükség van a véradókra.

– Úgy tapasztaljuk, hogy nem rossz a véradó kedv, viszont sokan bizonytalanok, hogy mikor jöhetnek – nyilatkozta lapunknak Szijártó Gyöngyi, a Magyar Vöröskereszt területi koordinátora. – Sopronban különösen fontos elmondani: az ingázók továbbra is adhatnak vért. Van ugyan egy korlátozás, ami arról szól, hogy ha valaki az elmúlt 14 napban külföldön járt, akkor halassza a véradást, de ez alól kivételt képeznek az ingázók.

A koordinátor hangsúlyozta: ahogy korábban, úgy most is azt kérik, hogy csak az menjen vért adni, aki egészségesnek érzi magát. Ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a teljes felgyógyulás (tehát teljes tünetmentesség) után legalább 21 nappal adjon vért! Ha olyannal érintkezett, aki az utóbbi 14 napban valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus-fertőzött volt, akkor is várjon a véradással!

Fontos, hogy azok, akik átestek a fertőzésen, plazmaadásra is jelentkezhetnek, ezzel pedig segítik a koronavírusos betegek felépülését – a vérükben lévő ellenanyagból ugyanis gyógyszereket készítenek. Sopronban is elvégzik az alkalmassági mintavételt, majd a plazmaadásra Győrbe lehet menni. Az utazás költségeit megtérítik.

– A kórház területén lévő vérellátóba csak előzetes hőmérsékletmérés, kézfertőtlenítés után lehet belépni, illetve alaposan kikérdezzük a véradókat az egészségügyi állapotukról, átesnek az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálaton – folytatta Szijártó Gyöngyi. – Van lehetőség előzetes, telefonos időpontfoglalásra a 99/514–217-es számon, így csökkenthető a zsúfoltság.

Bár a halasztható műtéteket most elnapolják, de a sürgősségi beavatkozásokhoz, illetve a vérkészítmények előállításához folyamatosan szükség van a vérre. A trombociták felhasználási ideje öt nap, ezért is szervezik rendszeresen az eseményeket. 

Országos elismerés

November 27. a magyar véradók napja. A koronavírus-járvány miatt idén online köszöntötték a sokszoros véradókat, illetve a véradásszervezésben tevékenykedőket. Idén a Pro Vita díjat – az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerését – Lovász István, több mint százszoros soproni véradó kapta, a véradóbarát munkahelyek között pedig méltatták a lövői Roto Elzett Certa Kft.-t is. 

Soproni véradások:

December 14. Vérellátó,

Győri út 15. 8–14 óra

December 16. Vérellátó,

Győri út 15. 8–14 és 15.30–19 óra

December 21. Vérellátó,

Győri út 15. 8–14 óra

December 22. Vérellátó,

Győri út 15. 8–14 óra

December 28. Vérellátó,

Győri út 15. 8–14 óra

December 30. Vérellátó,

Győri út 15. 8–10 óra

Kapcsolódó cikkek