Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ne adjon esélyt a zsebeseknek!

| Huszár Judit | Panoráma

Ne hagyjuk, hogy a zsebesek megkeserítsék az ünnepi készülődést! Egyre nagyobb a tömeg most a boltokban, ezért a szakemberek szerint fontos, hogy elővigyázatosak legyünk.

Bár a koronavírus-járvány miatt azt kérik a járványügyi szakemberek, hogy inkább online vásároljunk, és minél kevesebb időt töltsünk a boltokban, a tapasztalatok szerint egyre nagyobb a tömeg az üzletek környékén. Ez pedig nemcsak a vírus terjedése miatt veszélyes, hanem „munkára” csábítja a zsebeseket is.  

– Alapszabály, hogy semmilyen értéktárgyat ne tegyünk a kabát külső zsebébe, mert úgy ki tudják venni, hogy észre sem vesszük – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – A háton hordott hátizsák is veszélyes, pláne a külső zsebei, ahogy az a női táska is, ami nincs bezárva. Gyakran látjuk, hogy a hölgyek a bevásárlókocsiba rakják a táskájukat, majd elfutnak a sor végére beszerezni a szükséges dolgokat. Közben pedig a kocsi és a táska felügyelet nélkül marad.

Bár a nagy bevásárlóközpontokat általában bekamerázták, de semmi garancia nincs arra, hogy pont rögzítik is az eseményeket. Ráadásul a felvételeken látható kabátos, sapkás, maszkos ember meglehetősen nehezen felismerhető. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg kellemetlenséget, sőt, traumát okoz, ha bűncselekmény áldozatai leszünk.

– Jó megoldás hölgyeknek, ha a táskájukat a vállukon átvetve viselik és mindig becipzárazzák – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – Ha valakinek hátizsákja van, akkor annak a belső zsebét használja, a kabátnak pedig szintén a belső zsebébe tegye az értékeket! 

Kapcsolódó cikkek