Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne szemeteljen soha, sehol!

Rendőrségi sorozat

Ne szemeteljen soha, sehol!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Félig kiürült festékes flakonok, törött palák, kiszuperált hűtő, tévé – kiábrándító látvány, amikor ezeket pillantjuk meg egy elhagyott területen, erdőszélen vagy a szelektív hulladékgyűjtő mellett. A szemetelők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy bűncselekményt követnek el.

Nem szabad eldobni! – már a legtöbb kisgyerek is tudja, hogy az üres flakon, szalvéta, zsebkendő a kukába való. Ahogy a cigarettacsikk is. Mégis sokszor látunk ilyeneket szanaszét. Ráadásul nemcsak az apróságok végzik az utcán, hanem sokszor az építési hulladék is.

– A közelmúltban két olyan esetünk is volt, amikor építési hulladékot: konkrétan tetőpalát raktak le illegálisan – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Fontos tudni, hogy aki a hatóság által nem engedélyezett helyre teszi a hulladékot, az bűncselekményt követ el. Aki pedig veszélyes hulladékot rak le, az még súlyosabb elbírálás alá esik, akár 5 év szabadságvesztéssel is büntethető.

És hogy mi számít veszélyes hulladéknak? Például az előbb említett pala vagy a festékes flakonok, az akkumulátorok. A szakember szerint nagyon fontos, hogy a környezetünk védelmében ezeket is megfelelő helyre juttassuk.

– Egy építkezés során a tulajdonosnak a kötelessége gondoskodni ezeknek a veszélyes anyagoknak a szabályos elszállításáról – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Tudjuk, hogy ez sokszor költséges eljárás, ugyanakkor társadalmi szinten fontos a felelősségvállalás.

Sopronban az STKH Harkai úti átrakóállomásán kommunális és lomhulladékot tudnak a lakosok elhelyezni, a cséri telepen kommunális és lomhulladék, építési törmelék és föld lerakására van lehetőség. A zöldudvarokban le lehet adni a használt motor- és kenőolajat, elemeket és akkumulátorokat, veszélyes anyagokat tartalmazó, kiselejtezett elektromos berendezéseket (például hűtő, tévé), festékhulladékot és göngyöleget. Ezek átvételének módjáról a részleteket az stkh.hu oldalon találják meg. 

Kapcsolódó cikkek