Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nem veszik meg az üdülési jogot!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Húsz évvel ezelőtt üdülési jogot venni jó üzletnek tűnt. Ma már a legtöbben szabadulnának tőle, de ez nem egyszerű. Ha valaki magától jelentkezik, hogy átvenné tőlünk az üdülési jogot, akkor gyanakodjunk!

Az elmúlt húsz–harminc évben teljesen megváltozott az életünk, és megváltoztak az utazási szokásaink is. Ma már a legtöbben eladnák a sok éve vásárolt üdülési jogukat, mert vagy nem használják ki, vagy már unják, illetve drágának tartják. Piacuk viszont már nincs, a szerződéseket pedig hosszú procedúra lemondani.

– A közelmúltban egy idősebb soproni házaspárt kerestek meg telefonon azzal, hogy megvennék az üdülési jogukat – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – 12,5 millió forintot ajánlottak érte, a telefonáló a közvetítőnek adta ki magát, aki az eladási díj harmadáért azt ígérte, hogy mindent elintéz. A házaspár már másnap Budapestre utazott, hogy aláírja a szerződést. Miután az első papírokat szignózták, 1,8 millió forintot kértek tőlük, ami a közvetítői díj fele. Azonnal elkísérték az idős embereket a bankba, akik kivették a lekötött pénzüket. Erről kaptak is egy számlát, illetve egy újabb szerződést is aláírattak velük, amit már nem volt idejük elolvasni.

A házaspár már csak itthon vette észre, hogy az új szerződésben nem az van, amiben korábban megállapodtak. Fel is hívták a közvetítőt, de ő azt mondta, hogy nem javítják. Feltehetően csalás áldozatai lettek.

– Az a probléma, hogy a szerződés alapján, amit aláírtak, nem is biztos, hogy vissza tudják követelni a pénzüket – folytatta az őrnagy. – Fontos, hogy senki ne írjon alá olyan szerződést, amelyet előtte nem olvasott át alaposan! Nézessék át mindig ügyvéd ismerőssel, de legalább a fiatalabb családtagokkal beszéljék meg az ilyen típusú ügyleteket! Pénzt teljesítés nélkül senkinek ne fizessenek ki, még kisebb összeget sem! Ne hozzanak nyomás alatt hirtelen döntéseket! Fontos lenne, hogy ezeket a szabályokat betartsák, különben könnyen csalás áldozatai lehetnek. 

Kapcsolódó cikkek