Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népi hagyományok útján
A Soproni Gyapjúszövők Alkotó Körének tagjai a pedagógusok művelődési házában gyűlnek össze. Fotó: Filep István

Népi hagyományok útján

| Madarász Réka | Panoráma

Negyven éve működik töretlen lelkesedéssel a Soproni Gyapjúszövők Alkotó Köre. A tagok a szebbnél szebb szőttesek készítése mellett összetartó kis csapattá is szerveződtek.

A Soproni Gyapjúszövők Alkotó Körét Alpek Lajosné Éva, a klubot pedig Nagy Katalin vezeti.

– Eredetileg a helyi pedagógusok számára alakult a kör még 1981-ben, és már akkor a Soproni Pedagógusok Művelődési Házában volt a találkozóhely – mesélte Alpek Lajosné. – Az első szakkörvezető Szőkéné Mária állítólag vasszigorral ragaszkodott az erdélyi festékes szövési technikához és mintakincshez. Tőle vette át a stafétát Roskó Mária, aki mellett a klubot Bodó Márta vezette, majd 2018-ban én lettem a kör vezetője.

A barátságos kis körben a Viski Károly-féle gyűjtemény alapján tanítják az erdélyi festékes szövést és mintakincset, melyeket ki-ki a saját ízlése szerint modernizálhat.

– Rengeteg kiállításon vettünk részt Magyarországon és Ausztriában – folytatta Éva. – Munkáinkat minden évben bemutatjuk, a legutóbb két évvel ezelőtt a Ligneumban volt kiállításunk.

A tagok többnyire nők, de van egy férfi is, az életkor pedig 17-től 82 évesig a legszélesebb skálán mozog. A nagy korkülönbség nem akadályozza meg őket abban, hogy együtt ünnepeljenek, járjanak hangversenyekre vagy szőtteskonferenciákra.

A kör a lezárások miatt csaknem egy év után a múlt héten gyűlt először össze. A következő telefonszámon várják az új tagok jelentkezését olyan lelkes fiatalok vagy idősebbek személyében, akik az alkotás öröme mellett tartozni is szeretnének egy jó közösséghez: +36/31/782–3459 (Alpek Lajosné Éva).

Kapcsolódó cikkek