Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű az esküvő
Kiss Laura Míra január 1-jén 3390 grammal és 52 centis hosszúsággal, egészségesen született a Soproni Gyógyközpontban.

Népszerű az esküvő

| Köves Andrea | Panoráma

2020-at az esküvők évének nevezték el még az év elején, hiszen számos ifjú párt vonzott a kerek évszám. Ám a nem várt járványügyi helyzet sok esetben újratervezést igényelt.

– Tavaly januárban már több mint száz pár jelezte nálunk házasságkötési szándékát, a kialakult helyzet ellenére a jelentkezők több mint 80 százalékát összeadtuk – mesélte Wirth Éva anyakönyvvezető. – A tavaszi járványidőszak alatt is megtarthattuk az esküvőket, csak a helyi rendelet alapján korlátozott létszámban vehettek részt a pénteki, kisebb polgári, illetve a szombati, nagyobb szabású, ceremóniás szertartáson. Május 5. után a nyári, illetve kora őszi időszakra bejelentkezett párjaink jelezték: megtartják az időpontjukat, mert az éttermek nyitásával ismét lehetett hagyományos lagzit tartani. Kevesen döntöttek úgy, hogy az esetleges bizonytalan helyzet miatt átteszik az esküvőjüket 2021-re, hiszen a babaváró hitel és a csok-támogatás nagyon népszerű az ifjú párok körében. 

2020-ban 290-en kötötték össze életüket Sopronban, az előző esztendőben 305-en mondták ki a boldogító igent. Ez csak kis mértékű csökkenést jelent, ami viszont egyértelműen a járványügyi helyzet számlájára írható. Az idei esztendőre már több mint száz időpontot foglaltak le a házasodni szándékozók, ez is jelzi: az esküvő intézménye továbbra is népszerű. A „legforgalmasabb” hónap évek óta az augusztus, de akad már foglalás 2021 decemberére is. A pénteki, kisebb szertartások továbbra is közkedveltek, ezt Sopron város ingyen biztosítja a párok részére, ez egyébként nem minden településre jellemző. Az anyakönyvvezető kiemelte: egyre népszerűbbek a szűkebb körű polgári szertartás után a különlegesebb szabadtéri helyszínek: tópart, erdei környezet, itt egy szertartásvezető is „összeadja” az ifjú párt. Természetesen ez nem hivatalos ceremónia, ám Wirth Éva szerint ennek is van létjogosultsága: bensőséges, meghitt lehet egy ilyen szabadtéri szertartás. Az országos tendenciához hasonlóan jelentős a válások száma, ám még mindig fele annyi, mint ahány esküvőt kötnek. Az viszont újdonság az utóbbi években, hogy azok, akik elválnak, másodszor vagy akár harmadszor is kimondják a boldogító igent. 

Soproni babák

Január elsején 11 óra 38 perckor született meg a 2021-es év első babája Sopronban. Kiss Laura Míra természetes úton, a kiírt időpontnál kicsivel korábban jött a világra a Soproni Gyógyközpontban. A kórházban tavaly 860, 2019-ben 840 gyermek született. 

Kapcsolódó cikkek