Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nyári veszélyek

| Cziráki Viktória | Panoráma

A nyári veszélyek java részét elkerülhetjük, ha tudatosan teszünk annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá.

– Nyáron többet vagyunk távol, az elutazásra érdemes bűnmegelőzési szempontból is tudatosan készülni – hívta fel a figyelmet Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ilyen esetben minden ajtót gondosan zárjunk be, és kérjünk meg valakit – rokont vagy ismerőst –, hogy távollétünk idején ürítse ki néha a postaládánkat. A teraszajtónál és a földszinti ablakoknál – ha van – a redőnyt érdemes teljesen lehúzva tartani, hiszen ezek kívülről csak nagy erőfeszítés árán törhetők fel. Az ablakokat is zárjuk be, legalábbis azokat mindenképp, amelyek olyan magasságban vannak, hogy kintről be lehet mászni rajtuk. 

Ha strandra megyünk, ott is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani magunk és értékeink védelméért. Sokan rejtik pénzüket és értéktárgyaikat a pléd alá, ám ez teljesen egyértelműen nem véd meg a lopástól. Használjuk inkább az öltözőszekrényt e célra, sőt ha van, az értékmegőrzőt! Ittasan, felhevült testtel ne ugorjunk vízbe és csak az menjen úszni, aki tud!

„Rendőri szempontból” a nyári táboroknak is megvan a kockázatuk. A gyermeket készítsük fel az értéktárgyai és a személyes biztonsága megóvására! Nem érdemes drága holmikat magával vinni a nyári táborba, hiszen ott elképzelhető, hogy nem tud rá figyelni. Ellophatják, elveszhet, ez nemcsak, hogy elrontja a szórakozást, de anyagi veszteség is.

Kapcsolódó cikkek