Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Okos méhkaptárak
Soprontól Budapestig több méhcsaláddal dolgoznak a kutatók Fotó: Illusztráció

Havonta vizsgálják a rovarok által gyűjtött anyagokat

Okos méhkaptárak

| Köves Andrea | Panoráma

Méheket már több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem három évvel ezelőtt indította útjára GreenBee elnevezésű programját azzal a céllal, hogy méhcsaládok segítségével adatokat szolgáltasson az ipari eredetű szennyeződésekről.

– Az ipari létesítmények számára kötelező a környezeti terhelések megfigyelése, ám nem minden paraméter mérhető teljesen pontosan, ebben segít a kísérletbe bevont méhcsaládok megfigyelése – mondja prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének igazgatója.

Soprontól egészen Budapestig több méhcsaláddal dolgoznak márciustól szeptember végéig. A méhek előhelyeiken a nektár gyűjtése, illetve a virágok beporzása során mindenféle anyagokkal kapcsolatba kerülnek, melyekből aztán a kaptárban mézet, virágport, propoliszt és viaszt raktároznak el. Közben olyan vegyületeket, elemeket is begyűjthetnek, amelyek szennyeződésekre utalhatnak. Ezek egy része lehet ipari eredetű, mint például a különböző oldószerek, vagy emberi tevékenységből származó, mint például az őszi lombégetésből eredő káros anyagok. A projekt keretében havonta vizsgálják meg a méhek által gyűjtött anyagokat. A környezet megóvásáért csak akkor lehet a szükséges lépéseket megtervezni, ha ezzel a módszerrel pontosabban fel lehet térképezni az adott szennyezést és annak mértékét. A programban azok a hazai vállalatok a partnerek, amelyek számára kiemelten fontos a környezettudatos gondolkodásmód. A mérések hosszú távon hatékonyak igazán, hiszen ennek köszönhetően nem csupán az adott állapot mérhető, hanem tendenciákra is lehet következtetni az eredményekből.

– A projekt másik nagy eleme a szenzorokkal beépített, úgynevezett okos kaptár, amelynek a segítségével 10 percenként mérhető a méhkas több paramétere, így a hőmérséklete, páratartalma, az aktivitás, amelyről a méhész folyamatosan üzeneteket kap – említi a szakember. Mindez azért is hasznos, mert azonnal kiderül, ha valami probléma adódik a kaptárban, ráadásul nem kell azt feleslegesen kinyitni, ami minden alkalommal megzavarja a méheket. A GreenBee projekt eddigi eredményei igazolták az előzetes feltevést: a programba bevont méhcsaládok kiválóan jelzik a környezet állapotát és annak változását.

Prof. dr. Lakatos Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Mert mindenkit hazavárnak…

Mert mindenkit hazavárnak…

2024. 03. 13. | Czetin Zoltán

20 fok és ragyogó napsütés – már február utolsó napjaiban is ilyen volt az időjárás. Nem véletlen, hogy a megszokottnál előbb megjelentek a motorosok...