Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Örömteli kézimunka
A Népi Díszítők Alkotó Körének tagjai a történelmi Magyarország területén megtalálható szinte összes népi hímzés készítésével foglalkoznak. Fotó: Filep István

Örömteli kézimunka

| Madarász Réka | Panoráma

Töretlen lelkesedéssel készítik kézműves remekeiket a Népi Díszítők Alkotó Körének tagjai. A legtöbben hímeznek, de van, aki horgol.

A mintegy húszfős csoport keddenként találkozik a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában. Ezek az összejövetelek azonban leginkább csak a beszélgetésről, az újonnan készült alkotások bemutatásáról és egymás biztatásáról szólnak, hiszen a munka nagy része otthon zajlik. Az alkotó kört tíz éve Kovácsné Pócza Ágnes Anna népi iparművész vezeti, aki a közelmúltban vehette át a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését a höveji csipkevarrás hagyományainak megőrzése és továbbadása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként. Az ő elődje Hettinger Ernőné Erzsi néni volt.

– Szakkörünkön a történelmi Magyarország területén megtalálható szinte összes népi hímzés készítésével foglalkozunk – mesélte Kovácsné Pócza Ágnes Anna. – Mindenki kiválasztja a szívéhez legközelebb állót, és abban mélyed el. Kis közösségünk sok-sok mintával, szakirodalommal és pályázatokkal tud hozzájárulni az egyéni munkához.

Az alkotókör tagjai rendszeresen részt vesznek a Hagyományok Háza által szervezett zsűrizéseken. Sebőkné Fekete Mária már a népi iparművész címet is kiérdemelte, ami a többieket is motiválja. A városban több kiállításuk is volt, rendszeresen képviseltetik magukat a GYIK Rendezvényház nyugdíjastalálkozóin is.

– A kiállításaink után mindig vannak, akik kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak hozzánk. Örömmel fogadjuk az új belépőket: bárki jöhet közénk, akinek már tűt lehet adni a kezébe, akár iskolásokat is szeretettel várunk – folytatta Kovácsné Pócza Ágnes Anna. – A hímzés nagyon munkaigényes, de megéri időt fordítani rá, ugyanis türelemre, kitartásra tanít, és a finommotorikus mozgást is fejleszti. 

Kapcsolódó cikkek