Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Összefogás az idősekért
Népszerű volt a múlt heti nyugdíjas piknik – a GYIK Rendezvényházban sokan részt vettek a kulturális programokon. Fotó: Filep István

Nyugdíjas pikniket szervezett az Alzheimer Café

Összefogás az idősekért

| P. Horváth László | Panoráma

Több mint kétszázan vettek részt az elmúlt héten megtartott nyugdíjas pikniken. A háromoldalú megállapodásnak köszönhetően az Alzheimer Café csatlakozhat az idősekért tevékenykedő szervezetek országos hálózatához.

Kellemes, kora őszi napsütésben gyalogtúrával indult az Alzheimer Café szervezésében, valamint egy osztrák–magyar idősbarát együttműködés keretében megtartott nyugdíjas piknik. Kedden délután a GYIK Rendezvényházban a mozgást népszerűsítő előadás, szűrővizsgálatok, kulturális műsorok is várták a több mint kétszáz résztvevőt. A program keretében az Alzheimer világnapról és a szív világnapjáról is megemlékeztek. Az eseményre Ausztriából, Erdélyből, Szombathelyről és a Sopron környéki településekről is érkeztek vendégek.

A rendezvénysorozat részeként az Alzheimer Café működtetésére háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Tóth Tibor, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója, valamint dr. Sütő Teréz, az Idősek Európa Háza Alapítvány elnöke, főszervező.

– A megállapodás megerősített bennünket abban, hogy jó munkát végeztünk a hatéves fennállásunk alatt – mondta lapunknak Sütő Teréz. – A soproni önkormányzat korábban is támogatta a működésünket, és most, ebben az ügyben is mellénk állt. A szociálpolitikai intézet fő célja, hogy országos hálózatként kapcsolja össze az eddig egymástól függetlenül működő Alzheimer Cafékat. A jövőben pedig egymást erősítve, még aktívabban dolgozhatunk az idősekért.

Dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte, a koronavírus-járvány rávilágított arra, milyen nehézségekbe ütközik, hogy az idősek a szeretteikkel, illetve a társaikkal tartsák a kapcsolatot. Az Alzheimer Café szervezői önzetlenül mindent elkövetnek azért, hogy az idősek komfortosan élhessék a mindennapjaikat. Az önkormányzat már csak ezért is örömmel csatlakozott a megállapodáshoz.

A soproni Alzheimer Caféról: Városunkban a győri mintát követve alapították meg hat éve, 2015 októberében az Alzhei­mer Cafét. A szervezők minden hónap második keddjén tartanak rendezvényeket. A fő céljuk, hogy enyhítsék a demenciában szenvedőkre és a hozzátartozókra háruló testi–lelki terheket.

Kapcsolódó cikkek