Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Panoráma

Hírek.

Panoráma

Fertő-part: kiírták a közbeszerzést

– Az a célunk, hogy minél előbb birtokba vehessék a Fertő tavat a soproniak. Fontos lépés, hogy az új közbeszerzési eljárást is kiírta a minisztérium, így a további fejlesztési tervek is megvalósulnak – jelentette be Facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester. A Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére két részben írták ki a közbeszerzést. Az elsőben a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, strand, vitorlásklub, belső út és parkoló, a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, a tájépítés részeként az ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzésére várják a jelentkezőket. A második rész a fogadóépület és ökocentrum megvalósítását, tervezését és kivitelezését tartalmazza. Mindkettőre december 8-ig várja az ajánlatokat az Építési és Közlekedési Minisztérium. Ha sikeres a közbeszerzés, a feladatokra 2,5 éve lesz a kivitelezőnek.

Városi Hírek

Csok plusz és újabb nemzeti konzultáció

Csok plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány – jelentette be a kulturális és innovációs miniszter múlt héten. Csák János a kormányinfón hangsúlyozta, a kabinet célja továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen.

A kamattámogatott hitelkonstrukció az ország egész területén igénybe vehető, akár a falusi csokkal együtt is. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal. A hitel futamideje 10–25 évig terjedhet. A csok plusz hitelkonstrukció az édesanyák 41 éves koráig igényelhető. Kétéves átmeneti időszakban azonban azok az idősebb nők is kérhetik a támogatott hitelt, akik igazoltan túl vannak várandósságuk 12. hetén. A csok pluszt telekvásárlásra nem lehet felhasználni. Az áremelkedés fékezése érdekében az első közös otthon megvásárlása esetén az ingatlan értékének felső határa 80 millió forint, lakásbővítés vagy újabb gyermekek születése miatti nagyobb lakásba költözés esetén 150 millió forint. Az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, a második és minden további baba után pedig 10–10 millió forinttal csökken a hiteltartozás.

A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén, tehát nemcsak az ­ötezer főnél nagyobb településeken, hanem a kistelepüléseken is igénybe lehet venni, utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a csok plusz mellé akár a falusi csok vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.

– Fontos a gyermekvállalás ösztönzése, ehhez azonban elengedhetetlen a családok és az otthonteremtés támogatása – mondta a csok plusszal kapcsolatban dr. Farkas Ciprián. A polgármester Facebook-oldalán hangsúlyozta: az új támogatási formát januártól igényelhetik a soproniak is.

Az új támogatás jelentőségét hangsúlyozta Orbán Viktor is. A miniszterelnök bejelentette: újabb nemzeti konzultációval erősítené meg az egységet a választók és az ország politikai vezetése között.

Kultúra, művészetek

Újabb premier: Az angyalok nem sírnak

Ismét közönségtalálkozót tartottak a Petőfi Színházban. Az érdeklődők Az angyalok nem sírnak című előadás próbáját tekinthették meg múlt csütörtökön, majd ezt követően egy beszélgetésen vettek részt a rendezővel és a szereplőkkel, illetve Berecz Andrással.

A színdarab 1956 októberének utolsó napján és novemberének közepén játszódik. A győzelem, a szabadság, az együvé tartozás mámora, majd a leigázottság, a rabság, a tehetetlen düh pokla. Két világ. Egy fiú és egy lány. Egy férfi és egy nő. Egy kisfiú és egy orosz tiszt. Egy bátor legény és egy orvlövész. A megtorlás sötétje és az örök szabadság ragyogása. A halál és az élet. Az „élet” és a Lét. A szerző, egyben rendező, Kiss József a színdarabot az 1956-os forradalmat és szabadságharcot átélt emberek tiszteletére is írta. A darab premierjét november 4-én tartják a színházban.

Sport

Dobogós tornászok

Csapatban két bronz-, egyéniben három ezüst- és három bronzérmet szereztek a soproni tornászok a serdülő, ifi és felnőtt II. osztályú országos bajnokságon. A budapesti megmérettetésen a Soproni Torna Club serdülőcsapata (Horváth Lotti, Horváth Blanka, Jánosik Tamara, Majer Lili, Völgyi Eliza) a negyedik helyen végzett, Völgyi Eliza ugrásban második, Horváth Lotti korláton második, gerendán harmadik, Horváth Blanka korláton harmadik lett. Az ificsapat (Faragó Réka, Fodróczy Zsófia, Sebestyén Nóri, Tóth Léna, Völgyi Angelika) célja a harmadik hely megtartása volt, ez sikerült is, ezen felül egyéniben gerendán Völgyi Angelika ezüst-, Fodróczy Zsófia bronzérmet szerzett. A felnőtt lányok csapata (Godawszky Stella, Maráczi Hanga, Pölz Tímea, Soós Vivien, Sugár Krisztina) szintén megtartotta országos harmadik helyét.

Szoboszlai a meccs legjobbja

Szoboszlai Dominik lett a vendég Nottingham Forest ellen 3–0-ra megnyert mérkőzés legjobbja: a Liverpool FC magyar válogatott játékosa két gólpasszával érdemelte ki az elismerést az angol labdarúgó-bajnokság tizedik fordulójának vasárnapi találkozóján. A Liverpool FC a közösségi oldalán jelentette be, hogy a klub színeiben első két asszisztját kiosztó középpályás lett a mérkőzés legjobbja.

Soproni fiatalok

Változott a felvételi pontszámítás

2024-től máshogy számolják a felvételi pontokat: továbbra is 500 pontot szerezhetnek a diákok, de arról, hogy melyik szakhoz kérnek emelt szintű érettségit vagy mire, mennyi többletpontot adnak, maguk dönthetnek az egyetemek. Többletpont járhat az esélyegyenlőségért, a sporteredményekért, a tanulmányi vagy művészeti versenyek eredményeiért, a katonai szolgálatért, a szakképesítésért, az emelt szintű érettségiért és nyelvvizsgáért. Ezeken kívül a felsőoktatási intézmények jutalmazhatják például a munkatapasztalatot és a kompetenciatesztek eredményeit is.<

Sztárok itt és ott

A szenvedély évada – Bemutatkozik Tybalt

Labán Roland a Rómeó és Júlia Tybaltjaként hódítja meg a szíveket, majd az évadban a Kiss József igazgató által írt és rendezett, Az angyalok nem sírnak című darabban is feltűnik a Soproni Petőfi Színházban. A szenvedély évadában még A vén bakancsos és a fia, a huszár népszínműben lesz látható a fiatal színművész-hallgató.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek