Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Panoráma

Hírek, röviden

Panoráma

Az év vendéglőse

Erhardt Zoltán nyerte 2023-ban Az év vendéglőse díjat. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) tagsága ítélte oda az elismerést a soproni Erhardt Étterem, Panzió és Kézműves Pékség tulajdonosának. Az év vendéglőse díjat még 2001-ben alapította az MVI. Olyanok kaphatják meg, akiket a minőségi munka mellett tisztességes szakmai magatartás jellemez, valamint példamutató a közéleti tevékenységük. A díjhoz dr. Farkas Ciprián is gratulált – a polgármester múlt héten elismerő oklevelet adott át Erhard Zoltánnak. 

Városi hírek

A biztonságos közlekedés érdekében

Felülvizsgálnák a gyalogátkelőhelyeket, előadássorozatot indítanának a buszsofőröknek – erről is szó volt a Soproni Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottságának ülésén. A múlt keddi eseményen elhangzott: az elsőbbségi szabályok megszegése, valamint gyorshajtás miatt történt a legtöbb baleset tavaly térségünkben. ­Farkas Péter, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője évértékelőjében kiemelte: 2023-ban közel 160 személyi sérüléssel járó balesetnél intézkedtek a rendőrök, ebből négy volt halálos kimenetelű. Emellett 470 ittas járművezetőt is igazoltattak.

– A közlekedés az a terület, amit mindig lehet és kell is fejleszteni. A Soproni Rendőrkapitánysággal kiváló a szakmai kapcsolat – mondta dr. Farkas Ciprián. A polgármester mellett dr. Simon István alpolgármester is részt vett az ülésen.

A szakemberek beszámoltak a célokról is: a tervek szerint felülvizsgálják a gyalogátkelőhelyek állapotát, folytatódik a vasúti átjárók bekamerázása, előadássorozatot indítanának a buszsofőröknek, valamint célszerű lenne a 84-es és 85-ös főút kereszteződésében körforgalmat építeni.

Kormányülés városunkban

Ismét Sopronban, az egykori bánfalvi kolostorban ülésezett a kormány, amelynek tagjai vasárnap este érkeztek a háromnaposra tervezett ülésre. A helyszín ideális a nyugodt és elmélyült munkához. Nem véletlen, hogy immár harmadszor találkoztak itt a kormány tagjai, hogy megvitassák az aktuális teendőket. 

Elfogadták a város idei költségvetését

Rendkívüli közgyűlést tartottak múlt szerdán a soproni városházán. Az ülésen elfogadták Sopron idei költségvetését, amelynek bevételi és kiadási főösszege 23.593.395.773 forint. A közgyűlésen az ellenzék képviselői nem vettek részt, de a független Mayer Nándorné jelen volt. Az övével együtt 13 igen szavazat érkezett a 2024-es költségvetésre. A közgyűlés megváltoztatta a pénzbeli és természetben nyújtott, szociális és gyermekvédelmi ellátások kérelmezésének szabályait. Az ellátások igénybevételére mostantól az jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem halad meg egy bizonyos összeget: ez 6 fős családok esetében 89.205 forint, 5 fő esetén 99.465 forint, 4 fő esetén 109.155 forint, 3 fő esetén 119.415 forint, 2 fő esetén 129.390 forint, egyedülállóknál pedig 141.645 forint. 

Folytatódnak az útfelújítások

A városvezetés egyik kiemelt programja, hogy a lehetőségek szerint folytassa a város úthálózatának korszerűsítését. Sopron több helyszínén nagy felületű út- és járdajavítások kezdődnek a tavaszi időszakban. A kivitelezők azt kérik, hogy mindenki figyelje a közlekedési jelzéseket, utasításokat, és számoljon esetleg hosszabb menetidővel.

Zöld Sopron

Változik a mézjelölés

Magyar kezdeményezésre és a méztermelők érdekeinek megfelelően a jövőben a mézesüvegeken kötelező lesz feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát az unióban – közölte Nagy István.

Az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy hazánk még 2019 novemberében tett javaslatot a mézirányelv módosítására, ami a származásjelölés szigorítására vonatkozott. A magyar kezdeményezésről most az Európai Bizottság és az Európai Parlament között is megszületett a megállapodás. Ezután egyértelmű lesz a vásárlóknak, hogy milyen országból származó mézek, milyen arányban találhatók meg az adott termékben. Minden származási országot fel kell tüntetni csökkenő sorrendben a címkéken a százalékarányok megjelölésével.

Nagy István kifejtette, a szigorításnak köszönhetően a fogyasztók könnyebben megtalálhatják a minőségi magyar mézeket, melyek vásárlásával nem csak a magyar méhészeket, hanem a biológiai sokféleség megőrzését is támogatják. Az agrártárca elkötelezett a mézhamisítás elleni küzdelemben, és kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat támogatására.

Kultúra

Házasság hete

Idén nyolcadik alkalommal csatlakozott Sopron a házasság hete országos programsorozathoz. Február 10–18. között számtalan rendezvényt tartanak városunkban. A rendezvény idei mottója: Állandó megújulásban. – Igyekszünk bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és a házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van – hangsúlyozta dr. Oszvald Ferenc Nándor szervező.

A hagyományoknak megfelelően idén is szentmise nyitja (Szent György-templom, február 11. 19.30) és zárja (Szent Imre-templom, február 18. 10.30) a rendezvénysorozatot, de számtalan előadást, túrát, irodalmi estet, családi kvízt is tartanak. Részletek: www.facebook.com/szerelmikalandtura

Sikeres bál

Telt házas, fergeteges buli volt – ezt mondták a hétvégi borvidéki borászbálról a résztvevők. A hagyományőrzés és a borkultúra népszerűsítése volt a célja a szombati rendezvénynek. Az eseményen dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: Sopronban a bor a kultúránk és az identitásunk része. – Köszönöm a támogatóink nagylelkűségét, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény – tette hozzá Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke.

A bálból befolyt összeget a Weidengrund dűlőben található csőszház felújítására fordítják.

Sport

SKC: Változik a program

Az eredetileg kiírtakhoz képest három mérkőzés időpontja is változik – adta hírül honlapján a Sopron KC. A módosított menetrend szerint február 10-én 19 órától játszik a Falco ellen a soproni kosárlabdacsapat – a mérkőzést az M4+ közvetíti. A február 14-re tervezett DEAC elleni hazai mérkőzés egy nappal később, február 15-én, csütörtökön 19 órakor kezdődik. A március 24-re tervezett Szeged elleni meccs pedig március 22-én, pénteken 18 órakor lesz.

Labdarúgó-vb: legendás stadionban a nyitómeccs

A mexikóvárosi Azték Stadion lesz a helyszíne a 2026-os labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének, a döntőnek pedig a New Jersey-i MetLife Stadion.

A június 11-én esedékes találkozó színhelyét vasárnap este Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke jelentette be, majd a július 19-i döntő stadionját is megnevezte.

A 87.523 néző befogadására alkalmas Azték Stadionban játszották az 1970-es és az 1986-os, Mexikóban rendezett vb-k döntőit. A 82.500 férőhelyes MetLife Stadion a profi amerikaifutball-ligában szereplő New York Giants és New York Jets otthona. Vasárnap az is kiderült, hogy az elődöntőket a texasi Arlingtonban található AT&T Stadionban és az atlantai Mercedes-Benz Stadionban tartják, míg a bronzmérkőzés Miamiban, a Hard Rock Stadionban lesz.

A 2026-os világbajnokságnak – melyen először a sportág történetében 48 csapat vehet majd részt – Mexikó mellett az Egyesült Államok és Kanada ad otthont.

Tenisz: Németország nyert a Davis-kupa párharcot

Valkusz Máté két szettben kikapott Jan-Lennard Strufftól szombaton a Tatabányán zajló Magyarország–Németország tenisz Davis-kupa-selejtező negyedik mérkőzésén, így a vendégek 3–1-es összesítéssel megnyerték a párharcot. A háromszoros Davis-kupa-bajnok németek továbbjutottak a DK-finálé 16 csapatos csoportkörébe, a vesztes magyar együttes pedig osztályozót vív ősszel.

Soproni fiatalok

Lényeges kiegészítések

Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése, amelyben a felsőoktatási intézmények pontosították, módosították a decemberben közzétett adatok egy részét, és új szakokat is meghirdettek – közölte az Oktatási Hivatal. A tájékoztató már elérhető a felvi.hu-n. A szakemberek azt javasolják, hogy a jelentkezési határidő (február 15. éjfél) előtt még mindenki nézze át a hivatalos kiegészítést. Kapcsolódó cikkek

Az írás határtalan

Az írás határtalan

2024. 06. 19. | Köves Andrea

A Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért Rakovszky Zsuzsa kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A Sopronban élő Kossut...