Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Panoráma

Hírek a városból és a nagyvilágból.

Városi hírek

Felújítás a Kossuth utcában

Elkezdődött és várhatóan július közepéig tart a Kossuth Lajos utca felújítása. Az építkezés idején mindig a városközpont felé lesz egyirányú az utca. A kivitelező kéri a közlekedők türelmét, mindenki számoljon hosszabb menetidővel. Kerülőútnak az Öntöde utcát és a Mártírok útját javasolják a szakemberek. 

Faragó Sándor: tudományos elismerés

Az MTA Agrártudományok Osztályának levelező tagja lett prof. dr. Faragó Sándor. Az akadémikusok gyűlése választotta meg az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem korábbi rektora az Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének egyetemi tanára, szakterülete a vadbiológia és a vadgazdálkodás.

A tűzoltókat ünnepelték Sopronban

Szent Flórián napja alkalmából a Liszt-központban tartották a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság ünnepségét. Az állománygyűlésen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és dr. Farkas Ciprián polgármester elismerően szólt a térség tűzoltóiról. Tiszteletbeli tűzoltó címet adományoztak Paár Attilának, a Rendészeti Integrált Központot kivitelező West Hungária Bau Kft. vezetőjének, aki a soproni tűzoltókkal együttműködve modern laktanyát épített a rendvédelmi szerveknek. Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Németh Zoltán, a Győr–Moson–Sopron megyei közgyűlés elnöke, valamint a környező települések polgármesterei számos jutalmat adtak át a katasztrófavédelem munkatársainak, köztük soproni tűzoltóknak.

KÉSZ küldöttgyűlés: töretlen hit

– A keresztény kultúra egy meghatározó és nélkülözhetetlen erőforrás nemzetünk számára – emelte ki a Keresztény Értelmiségek Szövetsége szentmisével egybekötött országos küldöttgyűlésén városunkban Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. A háromnapos eseményen a tagok pódiumesteken vettek részt, értékelték az elmúlt időszak eseményeit, ismertették a jövő év programjait. A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián is. Sopron polgármestere hangsúlyozta: a civil szervezet régi, máig értékes hagyományokat őriz.

Önkormányzati támogatás a soproni alapítványoknak

Kulturális és szociális alapítványok támogatásáról is döntöttek a soproni képviselők az áprilisi közgyűlésen – erről múlt heti lapunkban már röviden beszámoltunk. Az elfogadott határozat szerint a Pedagógusok Soproni Művelődési Házáért Alapítvány összesen 690 ezer forintos támogatást kapott, fő célja a pedagógus művelődési ház fenntartása és működőképességének biztosítása, valamint támogatja az itt működő köröket, tagozatokat, pedagógiai témájú előadásokat, továbbképzéseket szervez. A Segítség a Mosolyodért és az Idősek Európai Háza Alapítványt 420–420 ezer forinttal segíti az önkormányzat – előbbi szervezet az önhibájukon kívül a társadalom perifériájára került családokat támogatja, az egészséges életmódot népszerűsíti, utóbbi pedig az idős embereket, egészségük megőrzését mozdítja elő. Az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány 250 ezer forintot, a Hova Tovább Alapítvány és a Testvériség Néptánc Alapítvány 200–200 ezer forintot, a Szólam Alapítvány a Magyarországi Kórusok Fejlesztéséért pedig 180 ezer forintot kap.

Zöld hírek

Múlt héten leállt a távfűtés

Az időjárási viszonyok miatt május 4-től leállította a távfűtést a város területén a Sopron Holding Zrt. Közleményükben azt írták, hogy mindig a külső hőmérsékletet veszik irányadónak, így amennyiben szükséges, újraindítják a szolgáltatást. A fűtés indítását és leállítását a közös képviselők az időjárástól függetlenül is igényelhetik – írásban. 

Kultúra, művészetek

Fergeteges Bál a Savoyban

Béres László rendezésében szombaton este mutatták be a Soproni Petőfi Színházban a Bál a Savoyban című revüoperettet, melynek főbb szerepeiben Domoszlai Sándort, Geszthy Veronikát, Kisfaludy Zsófiát, Peller Károlyt, Molnár Anikót, Marosszéki Tamást és Szolnoki Tibort láthatja a közönség. Ábrahám Pál klasszikus operettjének zenéjét a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tolmácsolja Oberfrank Péter vezényletével. A produkciót május 12-én, 13-án, 20-án, és 21-én tűzi műsorára a teátrum. A premier-előadás szünetében Nagy Zoltán grafikai műveiből nyílt kiállítás – a tárlatot Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője nyitotta meg. (Pluzsik Tamás)

Megáldották az orgonát

Szentmise keretében áldották meg szombaton a Szent Mihály-templom felújított orgonáját. A hangszer még 1944-ben készült, évtizedeken át csak kisebb javításokat végeztek rajta, de most, a templom felújítását követően restaurálták.

Sport

Babos tornagyőztes párosban

Babos Tímea nyerte meg párosban a floridai Bonita Springsben rendezett, 100 ezer dollár (36 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornát.

A 28 éves soproni játékos a japán Hibino Naóval diadalmaskodott a zöldsalakos ITF-versenyen, ahol 4. kiemeltként nem vesztettek szettet a döntőig. A vasárnapi fináléban aztán döntő rövidítésben gyűrték le az Olga Govorcova, Katarzyna Kawa fehérorosz, lengyel kettőst 6:4, 3:6, 10:7-re. Ez a magyar teniszező 35. trófeája párosban.

A párosban négyszeres Grand Slam- és háromszoros WTA-világbajnok Babos legutóbb 2020 októberében nyert tornát, akkor a francia Kristina Mladenoviccsal ünnepelhetett a Roland Garroson.

Soproni fiatalok

Sikeres zöld egyetem

A Soproni Egyetem hazánk egyik legjelentősebb zöld egyeteme. A nemrég végrehajtott szervezeti és képzési struktúraváltás után a felsőoktatási intézmény dobogós helyen végzett a Times Higher Educa­tion fenntarthatósági szempontokra épülő Impact Rankings listáján. A 2021-es évben karbonsemleges módon működtették a soproni központi kampuszt. A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy megvalósul az egyensúly a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között.

Életmentő kézmosás

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán tartottak oktatóprogramot a Soproni Gyógyközpont szakemberei. A május 5-i kézhigiénés világnapon a helyes kézmosási és kézfertőtlenítési technikákat UV-lámpás kísérlettel demonstrálták az óvodapedagógus-hallgatóknak. A programon részt vettek a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda Aranykapu Tagóvodájának óvodásai is, akik játékosan ismerkedtek a helyes kézfertőtlenítéssel.

Sokan jelentkeztek technikumba

Idén több mint 98 ezer tanuló felvételizett középfokú nevelési–oktatási intézménybe. A diákok 34 százaléka gimnáziumba, 2,4 százaléka szakgimnáziumba, 42 százaléka technikumba, 19 százaléka szakképző iskolába, 1,2 százaléka szakiskolába, 0,35%-a pedig készségfejlesztő iskolába jutott be. A középiskolák már értesítették a tanulókat a jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról. Azoknak, akik nem kerültek be középfokú iskolába, május 9-én rendkívüli felvételi kezdődik. Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhetőek az ezzel kapcsolatos információk. 

Kapcsolódó cikkek