Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Panoráma

Hírek Sopronból és a városon túlról.

Városi hírek

Emlékhelyek napja

Fotókiállítással, történelmi vezetett sétával, tudományos előadással várták az érdeklődőket az idei emlékhelyek napján a fertődi Esterházy-kastélyban. Dr. Várkonyi Gábor, az Eszterháza-központ tudományos igazgatója a magyar királyi nemesi testőrség alapításáról és küldetéséről tartott előadást. A látogatók megtudhatták tőle, hogy az Esterházy család négy testőrkapitányt is adott, köztük Esterházy „Fényes” Miklós herceget, ezért méltán mondhatjuk, hogy Eszterháza a magyar királyi nemesi testőrség emlékhelye is.

A szombati programon korabeli és a jelenben készült fotókat párba állítva mutatták be a kastély elmúlt két évben felújított, emblematikus épületrészeit, a nyugati kastélyszárnyat, a keleti gránátosházat, a rózsaházat, amelyek mind újszerű funkciót is kapnak.

Az Esterházy-sírdombot vezetett történelmi séta keretében tekinthették meg az érdeklődők.

Köszönet valamennyi ápolónak

Május 12. az ápolók és ápolónők nemzetközi világnapja. A Soproni Gyógyközpontban is megemlékeztek a jeles alkalomról.

– A koronavírus okozta pandémia miatt az egész világon reflektorfénybe kerültek az ápolók. A járvány csillapodása után se feledjük a munkájukat, hiszen most is ugyanolyan elkötelezettséggel dolgoznak a betegágyak mellett – mondta dr. Molnár Sándor PhD főigazgató.

– Mintegy 860 szakdolgozónk egy emberként, egymást támogató közösségként áll helyt a napi betegellátási feladatokban – tette hozzá Farkas Andrea, a kórház ápolási igazgatója. – A kórház szakdolgozói példaértékű munkát végeztek, kérem, hogy továbbra is ilyen szakmai alázattal és lelkesedéssel segítsék a betegek ellátását!

A rendezvény végén fehér rózsával, az ápolás jelképével köszöntötték az ápolási tanács tagjait.

Zeng a lélek

Néptáncosok veszik birtokba a barlangszínházat. Zeng a lélek címmel rendezi meg a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület a hagyományos néptáncos hétvégéjét ezúttal új helyszínen, a fertőrákosi barlangszínházban. Május 21-én és 22-én összesen három műsort adnak, 450 táncos és 12 zenész lép színpadra. A Zeng a lélek cím arra utal, hogy a Kárpát-medencei magyarság és az itt élő nemzetiségek kultúrája milyen hatással és jelentőséggel van a kultúráját megőrző, megélő emberre.

Vallomások

Megjelent a Vallomások Sopronról – Pedagógusok mesélnek című könyv. A kötetben 100 soproni és a városhoz kötődő pedagógus vall az életéről, városunkhoz való viszonyáról. A kiadvány a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza gondozásában készült el, a tervek szerint június 4-én 17 órakor mutatják be.

Kultúra, művészetek

A megújulás jegyében

Két év után ismét élőben tudták megrendezni a Soproni Képzőművészeti Társaság hagyományos tavaszi tárlatát. A tavasz az örök körforgás jelképe, hiszen ezzel a csodálatos évszakkal kezdődik az évkör. A harminc alkotó is többnyire ezt a körforgást jelenítette meg munkáin, melyek többsége tavaszi tájkép, ám akadnak közöttük olyan alkotások is, amelyeket a jelenlegi helyzet ihletett. A kiállítást Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra közművelődési munkatársa nyitotta meg, köszöntőt mondott Filep Márk önkormányzati képviselő és Jakabné Tóth Márta, a társaság elnöke; közreműködött Tóth Betti énekes–dalszerző. A tárlat május 27-ig látogatható munkanapokon 15 és 17 óra között a Várkerület Galériában. 

Így írtak ők…

Kihirdették az idei (45.) Így írok én irodalmi pályázat eredményeit pénteken. A Petőfi-idézethez kapcsolódó prózakategóriában Vörösmarthy Zara Rózsa (Szent Orsolya) lett az 1., a 2. helyet Szarka Keveházy Szilvia (Lackner-iskola), a harmadikat Kiss Hanna (Lackner-iskola) érte el, a különdíjas az orsolyás Varga Dóra és a gárdonyis Horváth Csenge lett, verskategóriában Haász Janka Lívia (Gárdonyi-iskola) végzett az 1., Hozbor Balázs (Hunyadi) a 2., Nadray Laura (Gárdonyi) a 3. helyen, különdíjat Farkas Dorina (Fertőszéplak) kapott. A novellák között Lipták Lea (Fertőrákos) művét értékelte a legjobbnak a zsűri, a többi vers között Berta Bíborka (Gárdonyi) alkotása lett az 1., a 2. Német Gréta (Deák téri iskola), a 3. Árvay Balázs (Fertőrákos) lett. Különdíjat Horváth Vanessza (Deák téri iskola) és Nemes Horváth Bence (Fertőrákos) kapott. 

Sport

Eredményes kadettek

A korosztályos országos bajnokságban a negyedik helyet szerezte meg a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U16-os csapata. A soproni fiatalok a Budapesti Honvéd ellen játszottak a bronzéremért, de 82–68 arányban kikaptak. – Csapatunk mindent megtett a siker érdekében, ez a negyedik helyre volt most elég. Mérhetetlenül büszkék vagyunk rátok, srácok! – írták az egyesület Facebook-oldalán. A korosztály bajnoka a Pécs, az ezüstérmes a Paks lett.

Kapcsolódó cikkek