Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Panoráma

Hírek Sopronból és a városon túlról.

Panoráma

Májusi közgyűlés

Sopronért emlékérmet kapott a Hunyadi-iskola, elfogadták a költségvetési rendelet módosítását, a rendőrség éves beszámolóját – múlt csütörtökön ismét közgyűlést tartottak Sopronban. A városi képviselők a rendes ülésen 15, a rendkívülin 5 napirendi pontról döntöttek.

Többek között határoztak arról is, hogy az önkormányzat csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázat 2023-as kiírásához. Megszavazták a 2022-es költségvetési rendelet módosítását, így több millió forintos önkormányzati támogatásban részesülnek a város óvodái, bölcsődéi. A közgyűlés elfogadta dr. Herczeg Zoltán rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolóját a 2021-es közbiztonsági helyzetről.

A város Sopronért emlékérmet adományozott az egyházi fenntartásba vételének 25. jubileumát ünneplő Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolának. A képviselők elfogadták még a Pro Kultúra 2022-es üzleti tervét, módosították az önkormányzat vagyonáról, a tulajdonosi jogkörök gyakorlásának és kezelésének szabályozásáról szóló rendeleteket, szavaztak a Sopron Holdinggal kötött vállalkozási szerződés módosításáról is. 

Támogatás a kórháznak

Ötmillió forinttal támogatta a Videoton Holding Zrt. a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítványt. Az adományt a vállalat az ápolási terület eszközállományának fejlesztésére ajánlotta fel.

Farkas Andrea ápolási igazgató elmondta: 9 fekvőbeteg-osztályra érkeztek műszerek és eszközök. Korszerű, a legújabb elvárásoknak is megfelelő vérmelegítő készülékeket, a súlyos állapotú betegek higiénés ellátását megkönnyítő ülőkocsikat, mellkasi és végtagi rögzítőket, digitális és órás vérnyomásmérőket, valamint hordozható monitort, gyógyszerhűtőt és kötözőkocsit is beszereztek az adományból.

A felajánlás hozzájárult a Sürgősségi Betegellátó Osztályon létrejött új nővéröltöző kialakításához is.

Az eszközök átadásakor Farkas Andrea elmondta: örömmel fogadták az ápolási terület célzott támogatását, hiszen ezzel a betegellátást és közvetetten a szakdolgozók munkáját is segíthetik. 

„Hősökre továbbra is szükség van”

A hagyományoknak megfelelően idén is a bánfalvi Hősi temetőben tartották a magyar hősök emlékünnepét. – Tisztelet és megbecsülés azokért az áldozatokért, melyeket hőseink hoztak a magyar nemzet fennmaradásáért. Hősökre továbbra is szükség van, ezért reméljük, hogy a sors ad nemzetünknek még sok hőst, de kevés mártírt – fogalmazott a vasárnap délelőtti rendezvényen dr. Simon István. Sopron alpolgármestere Magas Ádám és Stöckert Tamás önkormányzati képviselővel együtt helyezett el koszorút a hősi emlékmű talapzatánál. Az ünnepségen közreműködött a Bánfalvi Kórus, a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, valamint tangóharmonikán Erőss Sándor, klarinéton Baranyai Károly, trombitán pedig Szabó Richárd.

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás


Szabadtéri istentisztelet

Június 6-án, pünkösdhétfőn 10 órakor úrvacsorával egybekötött szabadtéri istentiszteletet tart a Fertő–Hanság Nemzeti Park Lászlómajor Látogatóközpontjában a Soproni Református Egyházközség. Az istentiszteletre szeretettel várják a soproni és környéki református egyháztagokat és minden érdeklődőt.

Szakmai kitüntetések

Kovács Tibor Bogdánfy Ödön-emlékérmet, Mészáros Imre pedig Pro Aqua emlékérmet kapott a Magyar Hidrológiai Társaság éves közgyűlésén. Mindketten a társaság soproni területi szervezetének tagjai. 

Kormánydöntés: megadóztatják az extraprofitot

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdán jelentette be, hogy a kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot, amelybe különböző cégek fizetik be extraprofitjuk egy részét. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak. Gulyás Gergely a másnapi Kormányinfón szólt a részletekről is, arról, hogy mely területeket és cégeket érinti a rendelet. Megtudtuk, mintegy 800 milliárd forint pluszbevételre számít így a kormány. Elhangzott: május 27-től a hazai benzinkutakon csak magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autósok tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot. Gulyás Gergely kijelentette, minden árstopról külön-külön döntenek majd, méghozzá június közepéig. A benzinárstop július elsejéig van érvényben, ahogy az élelmiszerek hatósági ára is.

Kultúra, művészetek

Filmen Sopron hősei

Eredeti források és szakértők segítségével, egy húszéves fiatal, ifjabb Krug Lajos történetén keresztül ismerjük meg az elcsatolásra ítélt Sopron helyzetét, a városban uralkodó hangulatot, valamint a helybéliek szellemiségét, motivációit az „Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921” című filmből. A soproni népszavazásról és az azt övező eseményekről szóló, 52 perces alkotás kultikus helyszíneken kalauzolja végig a nézőt. A produkció országos premierjét június 4-én, a nemzeti összetartozás napján 19 óra 40 perckor tartják a Duna TV-n.


Ördögölő visszatér!

Újra látható az Ördögölő Józsiás című tündérjáték a Soproni Petőfi Színházban – a darabot június 9-én és 10-én tűzik műsorra. A látványos produkció több korosztálynak szóló történetet mutat be tündérekről, ördögökről, hatalomról, árulásról, hazaszeretetről, hűségről, szerelemről meseszerűen. A zeneszerző a Kossuth-díjas Szarka Gyula, a rendező a Jászai-díjas Pataki András. A Soproni Petőfi Színház és Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója nagy utat járt be eddig is. Játszották az elmúlt nyáron az Esztergomi Várszínházban, vendégeskedett Szigligeten, ősszel Zentán, majd Komlón, idén augusztusban pedig az első Magyarpolányi Nyár programsorozaton és az erdélyi Mikházán, a ­Tamási Áron fesztiválon is bemutatják.

Sport

Sportiskola: aranyérmes lett az U18-as kosárlabdacsapat

Kiegyensúlyozottan játszott, csapatként működött – megérdemelten nyerte meg a fiú junior országos bajnokságot a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia csapata. Az együttes a debreceni fináléban minden mérkőzését megnyerte, a döntőben a Vasas Akadémia A csapata ellen lépett pályára. Az aranyéremért vívott mérkőzést a Sopron kezdte jobban, végig vezetve 79–63 arányban diadalmaskodott. – Az aranyérmet nem kell magyarázni – mondta dr. Szekeres Csaba, a sportiskola elnöke. – Az U18 a felnőtt korosztály előszobája, aki itt nyer, az már majdnem profi.

Az országos bajnokság döntőjének legértékesebb játékosa a soproni Csátaljay Péter lett, az all star csapatba vele együtt Csendes Péter is bekerült, Flasár Botond pedig a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia legjobbja címet érdemelte ki. 

Soproni veterán kardozó sikere

Az év veterán kardvívójának választotta a soproni dr. Gasztonyi Károlyt az Európai Veterán Vívószövetség a V3, azaz a 60–69 évesek korcsoportjában. A sportoló múlt héten a magyar csapat tagjaként ezüstérmet szerzett a veterán vívók Hamburgban rendezett Európa bajnokságán.


Ferencvárosi kézilabdasiker

A Ferencváros nyerte a női kézilabda Magyar Kupát hétvégén Debrecenben, miután 26–22-re legyőzte a bajnok Győri Audi ETO KC csapatát a négyesdöntő fináléjában. A fővárosiak 22., a győriek 20. alkalommal szerepeltek a hazai kupasorozat fináléjában, a Ferencváros a 13. trófeáját nyerte. Ez volt a 8. Győr–FTC kupadöntő, a mérleg 6 győri és immár 2 ferencvárosi siker.

A harmadik helyet a tornán a Siófok szerezte meg, miután a bronzmeccsen 27–20-ra legyőzte a Dunaújvárost.

Soproni fiatalok

Ezüstérem az Estörin

A Széchenyi-gimnázium – Kasoly Réka Adél, Nadray Nóra és Posta Noémi – alkotta csapata 2. helyezést ért el az Esterházy Magyarország Alapítvány Estöri Kreatív történelmi versenyén a 2021/22-es évadban. (A lányokról korábban már írtunk lapunkban: Történelem kreatívan, Soproni Téma, 2022. február 2.) A magyar történelem egyik legmozgalmasabb és legsokszínűbb korának feldolgozása várt a hatodik Estöri középiskolás csapataira, akik a három részre szakadt Magyarország magyar–török küzdelmeit, a kultúrák találkozását és együttélését tanulmányozva oldották meg a feladatokat. A több hónapos megmérettetés során a diákok a török kori diplomácia, a hétköznapok, a családi dilemmák, a vallásreform és a női sorsok témáit bemutatva adtak számot tudásukról. A személyes részvétellel zajló döntőt a budapesti Márai Sándor Művelődési Házban tartották.



Kapcsolódó cikkek