Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Panoráma

Hírek Sopronból és a városon túlról.

Panoráma

Diadal Horvátországban

Több év kihagyás után újra világversenyeken vettek részt a Dirty ­Dance Sopron Egyesület táncosai. 45 fiatal 20 koreográfiát mutatott be két megmérettetésen, összesen 16 dobogós helyezést értek el. 


Adomány a mentőknek

Negyven pár speciális bakancsot adott a mentőknek a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara.

– Néhány hete keresett meg minket Göde József, a Soproni Rotary Club elnöke, aki maga is mentőtiszt, és a kamara segítségét kérte a soproni mentőszolgálat dolgozóinak speciálisbakancs-beszerzésében – tájékoztatta lapunkat Horváth Vilmos, a kamara elnöke.

A szervezet önkéntes tagjai közül 14 cég jelentkezett és vállalta egy vagy több bakancs megvásárlását, a beszerzést pedig egy helyi festékház intézte. Az új lábbeliket múlt héten adták át a Soproni Mentőszolgálat munkatársainak.

– A soproni vállalkozók sokadjára bizonyították, hogy a jó ügyek mellett ki tudnak állni, gondoljunk csak a pandémiás időszakra, amikor lélegeztető gépekre, fertőtlenítő szerekre, maszkokra gyűjtöttek, vagy a mentők, kórházi dolgozók étkeztetését vállalták át, illetve segítettek az ukrán háborús menekülteknek is! – tette hozzá Horváth Vilmos. 

Járőrbajnokok Sopronkőhidáról

Első helyezést ért el a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön csapata a Büntetés-végrehajtási Szervezet 2022-es országos járőrbajnokságán. A csapat tagjai Szigethi Ibolya, Határ Pál Csaba és Nagy Péter voltak. A bajnokságot a pandémia miatt legutóbb 2019-ben Márianosztrán rendezték meg: a soproni csapat akkor is jól teljesítette az ügyességi és szakmai jellegű feladatokat, így a dobogó csúcsára állhatott. Az intézet sportolói egy hónappal ezelőtt a terepfutó-bajnokságot nyerték meg.


Városi hírek

Megújuló állomás

Jó ütemben haladnak a soproni vasútállomás teljes megújításának munkálatai. Múlt héten a főbejáratot lezárták, így az utascsarnokot csak az óratorony melletti bejáraton lehet megközelíteni. A jegypénztárak átmenetileg új helyszínre kerültek, a korábbi mobilitási központ helyén várják az utasokast.

A felújítás ideje alatt a személypályaudvar folyamatosan üzemel, a munkavégzés a menetrendet nem befolyásolja. Az állomási szolgáltatások egy része az utascsarnok felújításának teljes ideje alatt nem elérhető. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a munkák keretében a központi épületrész külső–belső felújítása, valamint a délkeleti üzemi épületszárny külső felújítása történik meg.

SOSZI-fejlesztés

Akadálymentesített sportpálya épül hamarosan a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utcai épületének udvarán – írta közösségi oldalán Péli Nikoletta. A SOSZI igazgatója Barcza Attilával, Sopron és térsége országgyűlési képviselőjével egyeztetett a fejlesztésről. A megbeszélésen elhangzott: városunkban és térségében közel 1300 család nevel speciális igényű gyermeket, fiatalt, közülük több mint 30 nappali ellátását biztosítja a SOSZI. A kezdeményezést több cég, klub és alapítvány is támogatta már, ahogy az intézmény ötletét az ­Eurhope pályázatán is díjazták.

A vers szeretete

Több mint 70 gyermek – 15 iskolából és óvodából – mondott verset múlt héten a VIII. Sarkady Sándor Versmondó Találkozón a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában. A szakmai zsűrit Roskó Mária vezette Jávorszky Edit és Igrecz Katalin közreműködésével.

A megnyitón Filep Márk, a belváros önkormányzati képviselője elmondta: Sopron számára első a gyermek, ez kijelöli az utat az önkormányzati támogatásokban is. A vers egy összekötő kapocs, Sarkady Sándor írásain keresztül nemcsak az irodalmat lehet megszerettetni a legapróbbakkal, hanem a soproniságot is megélni, ami kiemelten fontos.

Orbán Júlia igazgató kiemelte: az óvodások részére ez nem verseny volt, mindenki egyforma ajándékot kapott, a kisiskolások viszont megmérettettek.

Forrás: Sopronmédia

Elhunyt Sámson Klára

Életének 88. évében elhunyt Sámson Klára, a Líceum volt magyar–történelem szakos pedagógusa. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban sok ezer diákot tanított a magyar nyelv szépségeire, és mutatta meg számukra a magyar és a világirodalom kiemelkedő alkotásait. 


Zöld Sopron

Környezetvédelmi világnap zöld meglepetésekkel

A hulladék tudatos kezelésére és a zöldudvarok nyújtotta lehetőségekre hívta fel a figyelmet az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a környezetvédelmi világnap hetén. A közszolgáltató május 30. és június 5. között a zöldudvarokban egy kisebb ajándékkal kedveskedett mindenkinek, aki hulladékot vitt.

Az STKH a szolgáltatási területén összesen 17 zöldudvart üzemeltet, amelyeken tavaly több mint 40 ezer alkalommal adtak le hulladékot a lakossági ügyfelek. A beérkező hulladékot 16 frakcióra válogatják, majd újrahasznosítás céljából feldolgozásra specializálódott cégeknek adják tovább. Használhatatlanná vált tárgyaink így értékes másodalapanyagként kerülnek vissza a gazdaság körforgásába. A fenntartható jövő felé vezető út egyik első és legfontosabb lépése a hulladéktermelés visszaszorítása, azaz a takarékosság.

A tudatos vásárlással eleve megelőzzük a felesleges hulladék keletkezését. Lényeges szempont a már megvásárolt tárgyak élettartamának meghosszabbítása is, vagyis az eredeti funkció megtartása melletti újrahasználat.

Sport

60 év után magyar diadal

A magyar labdarúgó-válogatott bravúros teljesítménnyel szombaton 1–0-ra legyőzte az Eb-ezüstérmes angol csapatot a Nemzetek Ligája A divíziójának nyitófordulójában. A Puskás Arénában 30 ezer, 14 éven aluli gyerek előtt megrendezett találkozón Szoboszlai Dominik szerezte a győztes találatot büntetőből a 66. percben. A magyarok ezt megelőzően az 1962-es világbajnokságon múlták felül az angolokat. Marco Rossi együttese kedden (lapzártánk után) az olaszok ellen játszott. Fotó: MLSZ


Elismerés a vitorlázónak

Örökös taggá választotta idősebb Gmeiner Istvánt a Magyar Vitorlás Szövetség. Gmeiner István 1974-től vezetője volt és ma is tiszteletbeli elnöke a Soproni Építők Sportkörének. Komoly sikereket ért el utánpótlás-nevelésben, elismert versenyrendező és versenybíró. Az utóbbi időszakban a Fertő tavi szerepvállalása mellett a kalózosok táborának aktív tagja, mindent megtesz azért, hogy ez a hajóosztály fennmaradjon a magyar tavakon.


Elhunyt Sift Tivadar

Életének 87. évében elhunyt Sift Tivadar, ismertebb nevén Tutu. Tartalmas sport életpályája 1946-ban kezdődött, ekkor lett az SVSE igazolt labdarúgója, edzőként tizenöt évig dolgozott. Nevéhez kötődik az SVSE 1978-as újjászervezése, a járási bajnokságból indulva megyei I. osztályig repítette a csapatot, amely 1981-ben került fel a magyar labdarúgás III. vonalába. 



Kapcsolódó cikkek