Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Mi újság?

Röviden

| Panoráma

Hírek Sopronból és a városon túlról.

Városi hírek

Marad az árstop

Az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot december 31-ig meghosszabbítja a kormány – közölte Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön.

A pénteki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ elmondta: a kormány lépéseket tesz az infláció letöréséért. A miniszter szerint az árstopok miatt 6 százalékkal alacsonyabb a hazai infláció, mint valójában lenne. Oroszországgal szemben továbbra sem támogatja a kormány a gázszállítási embargót. Gulyás Gergely hozzátette: az extraprofit-különadó áthárítását minden esetben ki kell vizsgálni, és fel kell lépni ellene. A miniszter kérdésre arról is beszélt, kompromisszumokat ajánlott a kormány azért, hogy az Európai Bizottság elfogadja a magyar helyreállítási tervet.

Gulyás Gergely azt is megerõsítette, hogy nem lesz leépítés a kormányhivatalokban. A fõvárosi dugódíjat továbbra sem támogatja a kormány. A tervek szerint január elsejétõl változik a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szabályozása. 

100. születésnap

„Ilyen szépet még nem láttam soha” – mondta köszöntőjén a könnyekig hatódott Gősi Lajosné, Teri néni. A szépkorú hölgy a húszas éveiben a II. világháború idején költözött Sopronba. A szövőgyárban 3 műszakban dolgozott, a munka mellett vezette a háztartást, két gyermeket nevelt. Szerinte az aktív életmódja miatt érte meg a 100. születésnapját – no meg a kiváló társaság és a sok-sok nevetés miatt. Teri nénit születésnapján a Balfi úti idősek otthonában dr. Farkas Ciprián is köszöntötte. A polgármester átadta neki a város önkormányzata, valamint Orbán Viktor oklevelét. Fotó és szöveg: Elek Szilveszter


GYSEV: 5 éves a Vectron-flotta

Az idei évben 5 évesek a GYSEV Vectron mozdonyai. A vasúttársaság 2017-ben vásárolta első 9 Siemens Vectron villamos mozdonyát, azóta a cégcsoport további két modern, villamos vontatójárművet szerzett be. A GYSEV legmodernebb mozdonyai az elmúlt 5 év alatt több mint 8 és fél millió kilométert tettek meg szerte az országban és külföldön is.

Nyári könyvtári nyitvatartás

Július 4. és augusztus 29. között nyári nyitvatartás szerint látogatható a Széchenyi István Városi Könyvtár. A Pócsi utcai épület kedden és szerdán 9 és 16, csütörtökön 9 és 18 óra között lesz nyitva, a bánfalvi fiókkönyvtár pedig kedden 9–12, szerdán és csütörtökön 9–13.30 és 14–17 óra között várja az olvasókat.

Francia élmények

Megnyílt és egészen július elsejéig látható Magyarné Derszib Eti rendhagyó tárlata a Várkerület 19 Galériában. A soproni festőművész a Cziffra-ösztöndíj jóvoltából kétszer alkotott Senlis-ban és környékén. A franciaországi élmények ihlette képeket bemutató kiállítást a Soproni Képzőművészeti Társaság titkára, Füzi Edit nyitotta meg. A tárlat szombat kivételével naponta 15 és 17 óra között látható. Fotó: Németh Péter

Soproni fiatalok

Vermes Miklós fizikaverseny

Kihirdették a 39. Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny eredményeit az SSzC Vas- és Villamosipari Technikumban. A háromnapos diákversenynek 2014 óta ad otthont az iskola épülete, a megmérettetést a pandémia miatt 2019 óta nem tudták személyes jelenléttel megrendezni. A versenyen a 9–11. évfolyamos diákoknak az elméleti feladatok után kísérleteket is be kellett mutatniuk.

A díjátadón részt vett Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja, valamint köszöntőt mondott Bokor Ákos, a Vasvilla igazgatója is. Fekete Attilától, a Vasvilla fizika­tanárától megtudtuk: idén harmincöt fiatal mérte össze a tudását, akik főleg Budapestről és Erdélyből érkeztek, soproni diák nem volt a versenyzők között.

– A fizikafeladatok izgalmain túl a diákok városunk hangulatát is megtapasztalhatták a nekik rendezett tartalmas programokon – tette hozzá Csiszár Szabolcs alpolgármester.

A díjak átadása után a szervezők és a résztvevők megkoszorúzták Vermes Miklós Kossuth-díjas, soproni származású tanár szobrát az iskola mellett.

Kapcsolódó cikkek