Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Panoráma

Hírek!

Városi hírek

Új rendőrfőkapitány

Varga Péter rendőr dandártábornokot bízta meg a Győr–Moson–Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével a belügyminiszter – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A tárcavezető egyúttal augusztus 31-ei hatállyal visszavonta Nagy Ágnes rendőr ezredes ideiglenes vezetői megbízatását és visszahelyezte korábbi, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettesi beosztásába.

Varga Péter megbízási okmányát Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány adta át. A dandártábornok az elmúlt 10 évben a ­Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot vezette. 2021-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozata elismerést vette át.

Nemzeti vízművek

Rendkívüli közgyűlést tartottak múlt csütörtökön Sopronban. Az önkormányzati képviselők elfogadtak egy szándéknyilatkozatot a Soproni Vízmű Zrt. integrálásáról a Nemzeti Vízművek Zrt.-hez. A döntést azzal indokolták, hogy a fenntarthatóbb működtetés, illetve a szolgáltatás további fejlesztése miatt szükséges a csatlakozás.

Roisz Vilmos festő­művészre emlékeznek

Halálának 25. évfordulóján Roisz Vilmos (1906–1997) festőművészre emlékeznek tanítványai, kortársai, tisztelői. Szeptember 10-én, szombaton 15 órakor műterem-látogatással kezdődik a program (II. Rákóczi Ferenc utca 14. II. emelet), majd visszaemlékezésekkel folytatódik. Szeptember 27-én, valamint október 27-én szintén a Pro Urbe-díjas festő munkásságát mutatják be elismert soproni művészek.


Közönségdíjat kaptak a Bűvösvölgy központok

Idén a Bűvösvölgyek nyerték az Edison100 lista közönségdíját – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága az MTI-t. Az Edisonplatformot üzleti döntéshozók hozták létre, hogy minden évben száz innovatív, a gyerekek készségeit a jövő kihívásai szerint fejlesztő oktatási projektet ismertessenek meg a magyar társadalommal. 2022-ben az NMHH Bűvösvölgy médiaértés-oktató központjai nyerték el a kezdeményezés közönségdíját. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Médiaértés-oktató központ nyílt Sopronban, Soproni Téma, 2020. október 16.), városunkban 2020 októberében nyílt meg a Bűvösvölgy. A médiaértés-oktató központot az NMHH saját épületében alakította ki a Kossuth Lajos utcában található irodája mellett, három szinten, hat stúdióval – összesen 840 négyzetméteren. Naponta ötven, évente kilencezer gyerek érkezhet a központba. A foglalkozásokra iskolai szervezésben, csoportosan lehet jelentkezni, a központ célcsoportja a 9–16 éves korosztály. Az a cél, hogy a gyerekek – maguk is médiatartalmakat előállítva – váljanak tudatos médiafogyasztóvá.

Zöld hírek

A borászokat segítik

A borászati ágazat munkáját segítő új intézkedéscsomag született – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a IV. Pezsgőkonferencián Etyeken. A miniszter kiemelte, jó alapanyag, kiváló elkészítés és eredményes marketing kell ahhoz, hogy a magyar bor még sikeresebb lehessen a világon. A hazai borászok munkájára kiemelten számít az agrártárca, az ágazat szakemberei ugyanis gyorsan reagálnak a technikai újításokra és a fogyasztói szokások változására. Nagy István hangsúlyozta, több mint 24 milliárd forint jutott eddig az ágazat egyik legnagyobb forrását jelentő borászati gépek és technológiai berendezések beszerzésére fókuszáló támogatásokra.

Az új intézkedéscsomag az értékesítés és a támogatások területén nyújt segítséget az ágazat szereplőinek.

Gépjárműadó egyszerűen

Csaknem 1,5 millióan kapnak levelet elektronikus tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadó második részletéről. Az adó már a NAV mobilappjában is befizethető pár koppintással vagy közvetlenül a levélben található linkről. A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni. Ha valaki átutalással fizet, a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem vagy csak késve tudja a befizetőt azonosítani.

Tallózó

Iskolatej és -gyümölcs

A 2022/2023-as tanévben is folytatódik az iskolatej- és az iskolagyümölcs-program. Több százezer gyermek jut friss tejtermékhez és gyümölcshöz a programokon keresztül, amelyhez a kormány biztosítja a szükséges forrást. Az elsődleges cél, hogy a felnövekvő generációkban kialakítsák az egészséges táplálkozási szokásokat, a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztást, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás iránti igényt. Így szeretnék csökkenteni a túlsúly, az elhízás és az ezekhez kapcsolódó betegségek korai kialakulásának kockázatát.

Az iskolatejprogram Magyarország európai uniós csatlakozásakor, 2004-ben indult el. A kezdeményezés bevezetésekor első körben csak az általános iskolások számára volt biztosított az iskolatej, majd lehetőség nyílt az óvodások és középiskolások ellátására is.

Sztárok itt és ott

Tankcsapda koncert Sopronban

Szeptember 9., péntek 20.15, Búgócsiga

Ismét Sopronban, a Búgócsiga Akusztik Gardenben lép fel napjaink egyik legismertebb zenekara, a Tankcsapda. A rockegyüttes több mint 30 éve töretlen népszerűségnek örvend, és ebből az alkalomból dupla koncerttel készül majd a Budapest Parkban is szeptember végén.


Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...