Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Panoráma

Hírek.

Panoráma

Testvérvárosi delegáció

Az olaszországi Bolzano delegációját fogadta a városvezetés múlt csütörtökön a Hotel Fagusban – osztotta meg közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester. Sopron és Bolzano 30 éve ápol kiváló kapcsolatot, ezt folytatnák a továbbiakban is. 

Városi hírek

Aktív civilek – folyamatos párbeszéd

Sopronban és a környékén működő civil szervezeteknek tartottak előadást múlt héten a Hotel Sopronban. A Civil Infó 2023 elnevezésű rendezvényen ismertették a legfontosabb fejleményeket, így azt is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap milyen pályázati lehetőségeket nyújt a civileknek. A rendezvényen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: több mint 400 bejegyzett civil szervezet van Sopronban, több közülük jelentős tagkörrel rendelkezik. Mint elmondta, arra is büszkék lehetünk, hogy a választókörzetben nincs olyan település, ahol ne működne civil szervezet. Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntőjében rávilágított: fontos a folyamatos párbeszéd a civilekkel és a helyi vállalkozókkal, amelyre ez a rendezvény is kiváló alkalmat teremtett. Beszédet mondott a programon Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki a Sopronban és környékén működő civil szervezetek aktív működését méltatta.

Megnyitották a jubileumi évet

Megnyitotta az évet a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza múlt szerdán. – Tavaly a népszavazás centenáriumát ünnepeltük, idén viszont 70 éves lesz a ház, így az éves programjainkat is erre a jeles évfordulóra fűztük fel – mondta Orbán Júlia, a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának igazgatója.

Tartanak központi ünnepséget, a Munkácsy-teremben a szövő- és hímzőszakkörök mutatkoznak be, valamint több zenés, irodalmi és ismeretterjesztő előadással készülnek, amelyekre nemcsak a nyugdíjasokat, hanem az aktív pedagógusokat és a soproni polgárokat is várják.

Az évindítón részt vett dr. Simon István. Sopron alpolgármestere méltatta a pedagógusok hivatását, valamint a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza munkáját is. – A pedagógus hivatásnak hatalmas jelentősége van, hiszen ők oktatják a fiatalságot: a lexikális tudás mellett értékekre, viselkedésre, morálra – emelte ki. 

Sopron Balett: táncgálával ünnepelnek

Két felvonás, tizennyolc táncos műsorszám – látványos gálával ünnepel szeptember 17-én, szombaton 19 órakor az idén 10 éves Sopron Balett. Az ünnepi műsorról hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a Liszt-központban, ahol dr. Ragány Misa, a Pro Kultúra ügyvezetője elmondta, nagyon kevés profi táncegyüttes van hazánkban, ezek küldetése, hogy megszerettessék a művészeti ágat a közönséggel. A Sopron Balett vezetője, Demcsák Ottó Harangozó-díjas táncművész emlékeztetett, hogy 40 éve, a Győri Balett alapítása előtt a megyeszékhelyen sem volt hagyománya a táncművészetnek. – Úgy látom, mára mindkét város jeles képviselőjévé vált a tánckultúrának – tette hozzá Demcsák Ottó. A táncgálán a soproni táncosok mellett hazánk legnevesebb balettcsoportjai, a táncművészet krémje is a színpadon lesz, hiszen elfogadta a meghívást a Győri Balett, az Europaballett az ausztriai Sankt Pöltenből, a Miskolci Balett, a GG Tánc Eger, a Magyar Nemzeti Balett, a Kecskemét City Balett és a Szegedi Kortárs Balett is. A táncgálát a soproni táncosokról készült fotókiállítás is színesíti, a képeket Hainer István, Hipságh Gyöngyi és Szita Márton készítette.

Rózsafüzért imádkoznak

Folytatódik a Rózsafüzér imádkozása Sopronban. A szervezők úgy tájékoztatták lapunkat, hogy ezután is minden vasárnap 17 és 18 óra között gyűlnek össze a Várkerületen, a Mária-szobornál, hogy a békéért, országunkért, a világ megtéréséért imádkozzanak. 

Önvédelmi és toborzónap

Számtalan bemutató és élménystand várta az érdeklődőket az idei soproni önvédelmi projekt- és toborzónapon a Vasvillában. A rendezvényen köszöntőt mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Gőgh Zoltán, a Krav Maga SC Sopron vezetője. A programon látványos kutyás és harcművészeti bemutatók várták az érdeklődőket, a standoknál a hivatásos és szerződéses honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás és a polgárőrség tartott toborzást, de megnézegethették és kipróbálhatták a felszereléseiket is. A rendezvény részeként az érdeklődők meglátogathatták a soproni rendőrség új épületét, és betekintést nyertek a bűnügyi technikusi munkába is.

Zöld hírek

Andrássy Péter emléktúra

A Schneebergen jártak a Szent Orsolya-iskola nagygimnazistái szeptember elején – a túrát a tavaly elhunyt Andrássy Péter biológiatanár (Sopron díszpolgára) emlékére szervezték, aki többek között ebben az iskolában is tanított hosszú pályafutása során. A kiránduláson részt vett Bolla Marianna, Andrássy Péter özvegye is, aki süteménnyel és emléklappal is kedveskedett a túrázó 34 diáknak és 6 kísérőtanáruknak. A gyalogtúra összesen 16 kilométeres volt, a megemlékezés helyszínéül szolgáló Elizabeth-kápolnáig több mint 1200 méteres, a csúcsig 1400 méteres szintkülönbséget küzdöttek le a résztvevők.

„Vakszüret” Balfon

Szombaton ismét megtartotta hagyományos „vakszüretét” a Lions Club Sopron. A Covid-időszak miatt elmaradt programot nagy lelkesedéssel fogadták a gyengénlátók soproni csoportjának tagjai. A szüretet Hauer Erik balfi borász szőlőjében rendezték, minden gyengénlátó mellett volt egy Lions-tag, aki segített a szőlőfürtök metszésében. Az összmunkát kiválóra értékelték a résztvevők, akik remélik, hogy jövőre ismét meg tudják rendezni a programot. 

Sport

Ezüstérmes vízilabdások

A horvátok ellen 10–9-re kikapott a magyar vízilabda-válogatott a Splitben zajló Európa-bajnokság szombati döntőjében, így ezüstérmes lett a csapat. Varga Zsolt fiatal együttese kiválóan szerepelt a tornán, az utolsó mérkőzést kivéve valamennyi meccsét megnyerte. A torna legjobbja Jansik Szilárd, a magyar válogatott csapatkapitánya lett.

Ugyanezen a tornán a női csapat az ötödik helyen végzett. – Több fiatalt hoztam ki, mint szerettem volna, de kevesebbet nyújtottak, mint amit reméltem – értékelt Bíró Attila szövetségi kapitány.

Kucsara emlékverseny

Vasárnap rendezte meg a Kucsara György emlékversenyt a Soproni Polgári Lövész Egyesület. A program ezúttal is lehetőséget adott a tehetségápolás mellett a lövészsport népszerűsítésére.

Kucsara György a Soproni Polgári Lövész Egyesület első elnöke volt. A róla elnevezett emlékversenyt 2010 óta rendezi meg az egyesület, az idei volt a tizenharmadik ilyen esemény.

Sztárok itt és ott

Útvesztő – új AWS dal

Másfél évvel frontemberük elvesztése és a tavalyi telt házas „Emlékszem” turné után az AWS zenekar új dallal jelentkezett, amelyet még Siklósi Örs énekelt fel. Ahogy korábban mindig, az erőteljes képi világú „Útvesztő” szövegét is ő jegyzi. A számot még 2020-ban írták és rögzítették a tagok közösen, ekkor még ezek a felvételek inkább egy jó minőségű énekdemónak feleltek meg. Ahogy a zenekar fogalmazott, legrosszabb rémálmukban sem gondolták, hogy ezek lesznek a végleges anyagok, és nem lesz már lehetőség közösen dolgozni rajtuk. Az „Útvesztő”-höz egy különleges videoklip is készült, amelyhez a zenekar barátai és rajongói is csatlakoztak, hogy minél őszintébb jelenléttel támogassák a dalt.

Kapcsolódó cikkek