Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

2022. szeptember 21., szerda

Röviden

| Panoráma

Hírek.

Panoráma

Olvasónktól – Újabb jó pont Sopronnak

„Sopron felé utaztunkban néha zavaró folt látszik a felvételeken, de azt a MÁV ablakainak koszos volta okozza. Az első fotó, átkelés a Dunán… A vonatunk ugyanis a Keleti pályaudvarról indult, így én előbb Budáról átkelve a Duna folyón Pestre utaztam, hogy aztán ismét átkeljek a Dunán... Irány Sopron – és olyan élményben volt részünk, amiben nekem vonaton történő utazásaim során még nem. A jegykezelő úr jött két idős hölgy csomagját leemelni a poggyásztartóból, megkérdezte: nekünk segíthet-e. Köszönettel elfogadtuk. Bár nekünk jelezte egy fiatal soproni hölgytársaság egyik tagja, hogy szívesen segít, amit a leszállás folyamán meg is tett. Újabb jó pont Sopronnak! Ilyen Emberek élnek itt. Köszönet Neked, ismeretlen fiatal hölgy, hogy ilyen kedves voltál!”

Kozma Erzsébet, szeptember 11.

Az utcán a Soproni Téma

A digitális városi hirdetőtáblákon is látható már a Soproni Téma. Lagler András, az egyik soproni reklám–marketing cég ügyvezetője a közelmúltban kereste meg szerkesztőségünket azzal a felajánlással, hogy a cég által működtetett digitális Citylight reklámfelületeken ingyenesen helyet biztosítanak a Soproni Témának. Így már a GYIK Rendezvényháznál, a Batsányi utcai vasúti átjáróban és a Lackner Kristóf utcai benzinkúton a Soproni Téma ajánlóját is láthatják.

Fotó: ­Filep István


Városi hírek

Ajándék könyvek

Több mint 200 szórakoztató gyermekkönyvet és ezekhez polcot ajánlott fel a Pagony Kiadó és a Soproni Pagony könyvesbolt a Soproni Gyógyközpont gyermekosztályának. A köteteket múlt szerdán adták át. Az ajándékért dr. Tóth Gergely Péter PhD, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa mondott köszönetet. Sárdi Dórától, a kiadó egyik tulajdonosától megtudtuk: a soproni a hetedik olyan kórház, amelynek ajándékoztak olvasnivalót. Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt 2019 óta ez volt az első hasonló átadó, de remélik, fel tudják éleszteni a hagyományt.

Fotó: Filep István

Gránitdiploma a tanítónak

75 éve szerezte meg tanítói képesítését Szalay Árpádné Baráth Mária Terézia – ennek apropóján kapott gránitdiplomát. Az oklevelet Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője nyújtotta át múlt héten. Mária néni Pápocon született 1926. november 10-én, és 75 éve, az 1946/47-es tanévben tett képesítővizsgát a soproni Szent Orsolya rendi római katolikus népiskolai tanítóképzőben. Több évtizeden keresztül tanított például Jánosházán és Sopronban is.

Fotó: Elek Szilveszter

Zöld hírek

Faültetés a jubileumon

Faültetéssel is ünnepli alapítása 150. évfordulóját a GYSEV Zrt. A vasúttársaság munkatársai 10 különböző helyszínen összesen 150 fát helyeznek a földbe, majd gondozzák is azokat. Az első fát az idén szintén jubiláló, alapítása 50. évfordulóját ünneplő Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút területén ültették el a közelmúltban. – Különböző aktivitásokkal, programokkal egész évben arra irányítjuk a figyelmet, hogy az 1872-ben alapított GYSEV kerek születésnapot ünnepel – mondta Kövesdi Szilárd elnök-vezérigazgató. – Vasúttársaságunk túlélte a történelem viharait, ma pedig egy igazán modern, dinamikusan fejlődő, kiváló szolgáltatásokat nyújtó cég vagyunk. A 150 fa elültetésével arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a vasút valóban zöld közlekedési forma: mindenki, aki az autó helyett a vonatot választja, jelentősen kíméli környezetét.

Virágos Sopronért

Szeptember 28-án 17 órától a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában előadást tart: Mágel Ágost, dr. Zeleni Ferenc, dr. Varga Mária, Horváth Sándor. Közreműködik Orbán Júlia és Fodor Gábor.

Kultúra, művészetek

Gála: tízéves a Sopron Balett

Nagyszabású táncgálával ünnepelte alapításának 10. évfordulóját a Sopron Balett. A szombati eseményen a soproniak mellett fellépett az Europaballett St. Pölten, a Miskolci Balett, a GG Tánc Eger, a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett és a Kecskemét City Balett is. A két felvonásból álló gálán összesen 18 műsorszámot adtak elő a művészek.

A táncbemutatók mellett három soproni fotográfus: Hainer István, Hipságh Gyöngyi és Szita Márton táncos képeiből láthatott válogatást a közönség.

Az esten köszönőt mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Ragány Misa, a Pro Kultúra ügyvezetője és Demcsák Ottó, a Sopron Balett alapítója, művészeti vezetője is.

Fotók: Filep IstvánPetőfi200

Családi nap Petőfivel

A soproni belváros 48 pontján várja programokkal az érdeklődőket a Petőfi200 emlékév kapcsán szervezett KultPETŐFI családi délután szeptember 25-én 14 és 18 óra között. A rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón a szervezők emlékeztettek: Petőfi Sándor 1839-ben és 1840-ben katonaéveit töltötte a városban. – A fiatal Petrovics itt tapasztalta meg a bajtársiasságot, itt vált kötelességtudó magyar férfivé – fogalmazott dr. Farkas Ciprián polgármester.

A családi napon főszerepet kap a Petőfi tér, az ott található Petőfi Színház és a Széchenyi tér. A Festőteremben egyetlen napig „Ágyban, párnák közt” címmel alvástörténeti bemutató lesz. Az Országos Tűzoltómúzeum elhozza Sopronba a Cézár-házban született Kőszeghi Mártony Károly által feltalált légzőkészüléket, a Dömötöri cukrászda a Pilvax kávéház korabeli étlapjáról kínál finomságokat, az idén 50 éves Schneider órásüzletben pedig 19. századi óracsodákat láthatunk.

A Magyar Bajusz Társaság bajuszbajnokságot hirdet: minden férfinak, akinek bárminemű bajusz díszíti arcát, ajándékkal kedveskednek. További részletek: www.prokultura.hu

Útlezárás, korlátozás

Szeptember 25-én, vasárnap 13 és 19 óra között forgalomkorlátozás, útlezárás várható Sopron belvárosában. A korlátozásokra a KultPETŐFI című rendezvény miatt van szükség. A szervező Pro Kultúra tájékoztatása szerint ebben az időszakban a Széchenyi tér mindkét oldalán lezárják az útpályát, továbbá a belvárosi utcákban sem lehet gépjárművel közlekedni a rendezők, résztvevők, érdeklődők védelme érdekében.

Kérik, hogy senki ne parkoljon, közlekedjen autóval a Széchenyi téren, a Petőfi téren, a Liszt Ferenc utcában, a Templom utcában, a Bünker közben, az Orsolya téren és a Fegyvertár utcában.

Petőfi-polc a Liszt-központban

A Petőfi200 emlékév alkalmából Zelei József kerékpáros békenagykövet és Csiszár Szabolcs alpolgármester avatta fel a Petőfi-polcot a Liszt-központban. A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásából, a Petőfi Klub keretében készült polcról klasszikus és kortárs magyar művekből válogathatnak az olvasók, a kiszemelt könyveket nemcsak helyben olvashatják, de ki is kölcsönözhetik. A polcavatás előtt Zelei József és Csiszár Szabolcs koszorút helyezett el a Petőfi téri Petőfi-szobor lábánál.

Sport

Czifrik Hajnalka senior úszó Európa-bajnok

Három érmet nyert Czifrik Hajnalka, a soproni Széchy Tamás Sportiskola úszója a római Európa-bajnokságon az 55–59 évesek kategóriájában. A senior sportoló 38.61-es idővel megszerezte az első helyet 50 méteres mellúszásban, 1.24.99-cel második helyen végzett 100 méter mellúszásban és 29.91-gyel harmadik lett az 50 méteres gyorsúszásban. Mindhárom időeredmény korosztályos országos csúcs. Czifrik Hajnalkát Kovács Dénes és Szegedi Róbert készítette fel a versenyre.

A sportiskola két másik tagja is medencébe ugrott, Márkus István a 45–49 évesek kategóriájában 11. helyet szerzett 400 méter gyorson, 13. lett 400 méter gyorson, valamint a 9. 200 méteres hátúszásban. Czeglédi László a 45–49 évesek kategóriájában 22. lett 50 méteres gyorsúszásban.


Dupla kerékpáros siker

Az U10-es fiúk között Kis Balázs a második, az U14-esek megmérettetésén Bencsik Bálint első lett a hétvégi kőszegi MiniCity Cross junior kerékpáros versenyen. A SMAFC Kerékpár Club versenyzőit Horváthné Varga Kitti és Rosenmayer András készítette fel a megmérettetésre. 

Sztárok itt és ott

aZorka: Vízözön

„Köszönöm”, „szívesen”, „szeretlek” – szavak, amiket nem túl gyakran mondunk saját magunknak, és amik az elbűvölő énekesnő–dalszerző, aZorka legújabb felvételében hangsúlyt kaptak. A „Vízözön” külön versként is megállná a helyét, miközben önelfogadásra tanít. A katartikus újdonságban megtisztulhatunk, akárcsak egy képzeletbeli „vízözön” után. Lackfi Dorottya 2020-ban indította útjára szólóprojektjét aZorka néven: lírikus szövegek, melankolikus és fülbemászó dallamok jellemzik szerzeményeit, melyek az alter-pop műfajába repítik a hallgatókat egyre nagyobb sikerrel. 


Kapcsolódó cikkek

Új partnereket keres az ADS

Új partnereket keres az ADS

2023. 09. 13. | Köves Andrea

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunk...