Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Panoráma

Hírek.

Városi hírek

Tűzifa olcsóbban

Kedvezményes áron kínálja a hengeres tűzifát a működési területén a Soproni Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő Tanulmányi Erdőgazdaság (­TAEG) Zrt. – áll a társaság közleményében.

A kedvezményes hengeres tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára fajtánként: keménylombos: 30.000 Ft/ erdei köbméter, lágylombos: 19.000 Ft/ erdei köbméter, fenyő: 19.000 Ft/ erdei köbméter.

Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható kedvezményes áron, de van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is.

A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, arról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Kedvezményes áron a magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát.

A csökkentett áron vásárolható 10 erdei köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál és a TAEG Zrt.-nél 2022. május 1. után vásárolt tűzifa is.

Soproni kötődésű kisbolygók

A Líceumról és Kiss Gyuláról is kisbolygót neveztek el. A Szegedi Tudományegyetem soproni származású csillagásza, dr. Szalai Tamás társfelfedezőként számtalan aszteroidát megfigyelt, amelyek között azóta több is sorszámozott kisbolygó lett. Ezeknek folyamatosan adnak nevet. Korábban már az égboltra került Sopron, valamint Lang Jánosné Steiner Zsuzsanna (Szalai Tamás egykori gimnáziumi fizikatanára) neve. Most újabb aszteroidák kaptak sorszámot, Szalai Tamás pedig társfelfedezői névjavaslatokkal élhetett, amelyek elfogadásáról a napokban adott hírt az Nemzetközi Csillagászati Unio. A soproni kötődésű csillagász első mentoráról, a januárban elhunyt Kiss Gyula (1948–2022) amatőr csillagászról, valamint alma materéről, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumról nevezte el a kisbolygókat. Dr. Szalai Tamás 25 évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetemen Sárneczky Krisztián, hazánk legsikeresebb kisbolygó-vadászával kezdte a megfigyeléseket.

Eszterháza Központ: új nyitvatartás

Október 1-től téli nyitvatartási rend szerint látogatható a fertődi Esterházy-kastélymúzeum. Hétfőnként zárva lesznek, keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között vezetéssel tekinthetők meg a kastélyterek (az utolsó vezetés 16 órakor indul). A nyugati kastélyszárny – az Esterházy-arcképcsarnok, az Esterházy Galéria és az Esterházy-porcenlánkabinet, valamint a Ritkán látott arcok kabinetkiállítás – péntektől vasárnapig 9–17 óra között látogatható. A Cziráky Margit Rózsakert naponta 9–17 óra között térítésmentesen látogatható október 1-jétől. A nagycenki Széchényi-mauzóleum előzetes bejelentkezéssel látogatható, amelyet a tervezett érkezés előtt 4 nappal a +36 30/447–1248-as számon lehet megtenni.

Dr. Gerencsér Kinga a faipar sikereiről

Sikertörténetek a fa- és bútoriparból címmel jelent meg dr. Gerencsér Kinga címzetes egyetemi tanár legújabb könyve. A kötet több mint 50 magyar tulajdonú faipari vállalkozást mutat be, melyek között akad 1913 óta sikerrel működő cég is, és van csak 5 éve alapított vállalkozás is. A bemutatott vállalkozások bizonyítják, hogy a faiparban van fantázia, a faiparba érdemes befektetni.

Reumatológus vándorgyűlés

Sopronban tartotta vándorgyűlését a Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE). A múlt csütörtöktől szombatig tartó eseményen mintegy 600 szakember vett részt. A kongresszus szakmai díjak és díszoklevelek átadásával kezdődött, majd dr. Bálint Péter Vince, az MRE elnöke köszöntötte a tanácskozókat. Dr. Farkas Ciprián polgármester Sopron önkormányzata nevében üdvözölte a résztvevőket.Dr. Molnár Sándor PhD, a Soproni Gyógyközpont főigazgatója elmondta, Sopronban komoly hagyománya van a természeti adottságokra épülő rehabilitációs tevékenységnek.

30 éves egyesület

Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte szombaton a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete a GYIK Rendezvényházban. – A határok védelmének napjainkban rendkívüli jelentősége van. Ezért örülök annak, hogy aktívan működik városunkban az egyesület – mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Nemes vadak és nedűk

Borestet szervez a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete és az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus soproni legációja. Október 8-án 19 órakor a Rejpál-házban Harmati Ákos séf ételei és az Iváncsics pincészet borai adnak egymásnak randevút. A gasztronómiai különlegességek mellé a kulturális ínyencségekről Both Balázs és Both Vanda gondoskodik. További információk: soproniborlovagok.hu

Sport

Érmes kerékpárosok

Zalakaroson szerepelt a SMAFC Kerékpár Clubja a hétvégén. Az U9-es kategóriában második lett Horváth Jázmin, U11-es fiúk között hatodik helyen végzett Kis Balázs, az U11-es lányok versenyében ezüstérmet nyert Benke Bianka, az U13-as fiúk megmérettetésén második helyen ért célba Bencsik Bálint, Horváth Martin pedig negyedik lett. Edzőik: Horváthné Varga Kitti és Rosenmayer András.

Soproni fiatalok

Autitok Egyesület: látlak téged

Egész napos érzékenyítő mozimaratont és szakmai–baráti találkozót szervezett az Autitok Egyesület a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában múlt szerdán. A rendezvényt Kállai Anikó, az egyesület elnöke nyitotta meg. A vendégeket dr. Simon István alpolgármester köszöntötte, aki elmondta, az Autitok egy komoly, jól működő egyesület, ahol az autizmussal élők hozzátartozói megoszthatják egymással tapasztalataikat, és segíthetnek az érintetteknek a minél teljesebb élet elérésében.

Videópályázat a szív világnapjára

Videópályázatot hirdet középiskolásoknak a Soproni Gyógyközpont. A kórház rendszeresen szervez egészségmegőrzést segítő rendezvényeket, fontos küldetése, hogy ráirányítsa a figyelmet a népbetegségekre. Magyarországon jelenleg a vezető halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek – most ezek megelőzését hangsúlyozzák. A videópályázatra soproni középiskolák nappali tagozatos diákjai jelentkezhetnek egyénileg vagy maximum 3 fős alkotócsoportokban (akár több kisfilmmel is). Az alkotások maximum hárompercesek lehetnek, műfaji kötöttség nincs, de a pályaműveknek kapcsolódniuk kell a 2022. évi szív világnap mottójához: „Use heart for every heart!” („Szívvel a szívekért”).

Regisztrálni a szervezes@sopronigyogykozpont.hu címre elküldött jelentkezési lappal lehet. A kész filmeket október 24-ig várják. A pályaműveket szakértő zsűri bírálja el, az első három helyezett értékes díjakat kap. További részletek: www.sopronkorhaz.hu


Sztárok itt és ott

Queen-slágerek a Búgócsigában

Nagy élményben lehet részük azoknak a zenebarátoknak, akik október 7-én, pénteken este ellátogatnak a Búgócsiga Akusztik Gardenbe, ugyanis ismét felcsendülnek a legnagyobb ­Queen-slágerek a Hungarian Rhapsody Queen Tribute Band jóvoltából.

Kapcsolódó cikkek