Soproni szakma sztárok

| Munkatársunktól

Kivételes soproni siker – három első és két második helyet is megszereztek városunk diákjai az idei Szakma Sztár fesztiválon, valamint a SkillsJunior tehetséggondozó asztalosversenyt is soproni fiatal nyerte.

Hatalmas koncentrációval épültek a falak, készültek a sütemények, a legújabb frizurák – közben pedig több száz fiatal szemlélte mindezt. Idén 15. alkalommal rendezték meg a Szakma Sztár fesztivált Budapesten. A megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek a Soproni Szakképzési Centrum diákjai: Szakács Réka cukrász, Mikó Noémi eladó és Karnóth Henriett grafikus az ország legjobbja lett, Fenyvesi Mirtill grafikus és Demjén Balázs mechatronikai technikus az előkelő második helyezést érte el. Németh Gergő festő pedig második helyezett lett a WorldSkills előválogatón.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a szakma kiváló tanulója versenyt (SZKTV), kibővítve az országos szakmai tanulmányi versennyel (OSZTV). A döntőt, a Szakma Sztár fesztivált idén az MKIK a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen rendezte meg. A versenysorozatnak – amelyben csaknem hétezer diák indult el – a célja a gyakorlatigényes, fizikai szakmák vonzerejének a növelése a szakmatanulás népszerűsítésével.

A 15. jubileumi versenyt Orbán Viktor miniszterelnök, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitotta meg.

Az országos versenyt helyi fordulók előzték meg: a Soproni Szakképzési Centrum 154 tanulója vett részt a soproni kamarai előválogatón.

– Sopronból és környékéről közel száz 6–7. osztályos általános iskolást, rövidesen pályaválasztás előtt álló diákot vittünk el a rendezvényre, ahol ők is kipróbálhatták a szakmákat, valamint szurkolhatnak a soproni versenyzőknek – mondta Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

A Szakma Sztár kétnapos küzdelme után tartották a díjátadót, ahol egy háromórás gála keretében adták át valamennyi szakma SZKTV és OSZTV érmeit. Így itt kapták meg a Roth Gyula Erdészeti Technikum tanulói az erdésztechnikus OSZTV után járó érmeket: Kálmán Leó arany- és Horváth Máté Attila bronzérmet (A legjobb erdésztechnikusok, Soproni Téma, 2022. április 19.).

SkillsJunior tehetséggondozó: A Szakma Sztár fesztivál keretében első alkalommal rendezték meg a SkillsJunior tehetséggondozó asztalosversenyt. A döntőbe jutott legjobb 4 tanuló közül kettő a Roth Gyula-technikumból érkezett: Eszlinger Mátyás végül az első, Busznyák Dorka a 4. helyezést érte el a kétnapos megmérettetésen. A diákok összesen 12 órát versenyeztek, a feladatuk egy fiókkal rendelkező állványszerkezet gyártása volt. A versenyen csak kézi eszközöket használhattak, gépeket nem. A diákokat Viasz-Kádi Tibor készítette fel a megmérettetésre.

Teljes verzió