Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Személyes tapasztalatok
A korábbi széchenyisták közül több mint ötvenen mondták el saját élményeiket a mostani diákoknak – felvételünk előterében Egész Tamás és Dékány Zsigmondné Fotó: Németh Péter

Húsz szakterületről meséltek az öregdiákok a gimnazistáknak

Személyes tapasztalatok

| Huszár Judit | Panoráma

Első kézből kapjanak friss, személyes ismereteket – ez volt a Széchenyi-gimnázium pályaválasztási rendezvényének a célja. Több mint 50 öregdiákot hívtak vissza az iskolába, akik a 10–11.-eseknek meséltek a saját élményeikről.

Papp Márk már 11 éves korában tudta, hogy mérnök szeretne lenni – a családjában többen is ezen a területen dolgoztak. A fiatalember tudatosan készült a pályára, ugyanakkor sokat segítettek neki a hasonló pályaválasztási rendezvények. – Végül a győri Széchenyi István Egyetemet választottam, itt vagyok most járműmérnök elsőéves hallgató, mellette pedig az Autolivnél veszek részt duális képzésen – mesélte lapunknak Márk. – Nagyon elégedett vagyok az egyetemmel, az oktatás gyakorlatias, a cégnél pedig azonnal tudom is alkalmazni a friss ismereteket. Szerintem a legfontosabb, hogy mindenki olyan pályát válasszon, amivel szívesen foglalkozna, amiről örömmel tanulna. Én például mindig is szerettem a matematikát, a humán tárgyak viszont kevésbé érdekeltek, ezért is egyértelmű volt a mérnöki szak.

A Soproni Széchenyi István Gimnáziumban már ötödik éve tartanak hasonló pályaválasztási rendezvényt, az első ötletgazdája Barta Róbert volt. A program lényege, hogy meghívják az előző évben érettségizett osztályok tanulóit, illetve korábbi öregdiákokat is. Idén több mint ötvenen mentek el előadást tartani a mostani gimnazistáknak. – Az, hogy ilyen sokan visszatérnek hozzánk, egyértelmű visszajelzés, és örömmel tölt el minket – mondta Egész Tamás módszertani igazgatóhelyettes. – Közel húsz szakterületről meséltek a volt diákok, nemcsak a képzésekről, hanem az egyetemi életről, kollégiumokról is.

– Mindig azt kérjük tőlük, hogy legyenek őszinték, nyugodtan mondják el az esetleges rossz élményeiket is – tette hozzá Dékány Zsigmondné, az idei rendezvény főszervezője.

– Az iskolánkban tizedik évfolyamon kell fakultációt választani, így ilyenkor már célszerű meghatározni azt az irányt, amerre szeretnének továbbtanulni a fiatalok. Ezért is szervezzük már a tizedik évfolyamosoknak a pályaválasztási napot.

Idén egyébként február 15-ig jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe a leendő hallgatók, a ponthatárokat és a felvételi eredményét várhatóan július 24-én hirdetik ki. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek