Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szívből jövő alkotások
A Lila Akác Idősek Klubjának tagjai kedves figurákat varrnak, amelyeket gyerekeket foglalkoztató intézményeknek adnak ajándékba. Fotó: Filep István

A Lila Akác Idősek Klubjának tagjai lelkesen kézműveskednek

Szívből jövő alkotások

| Madarász Réka | Panoráma

A Lila Akác Idősek Klubjának tagjai ismét hasznos kezdeményezésbe fogtak: pihepuha anyagokból varrnak szebbnél szebb figurákat és párnákat, melyeket gyerekeknek adományoznak.

A Soproni Szociális Intézményhez tartozó klubba kedd délelőttönként öröm belépni, ilyenkor ugyanis még a nyolcvanon felüli, remegő kezű nénikék is tűt és ollót ragadnak, hogy alkotásaikkal megörvendeztessék a kicsiket. Itt minden egyes darabnak lelke van. Nincs köztük két egyforma, de hát ez a kézműves munka szépsége. A babák és állatfigurák magukon viselik készítőik kézjegyét, akik most már könnyebben válnak meg tőlük, mint eleinte.

– A varrókörünk a pandémia időszakában szerveződött – mesélte Fridrich Tímea ellátásvezető. – Nem mehettünk sehova, sok tagunkat a hozzátartozói sem látogathatták, úgyhogy a reménytelenség rányomta a bélyegét a hangulatra. Szükségünk volt valami újra, valamire, amit közösen, szívvel-lélekkel végezhetünk.

A klub egyik tagja, a kézműves remekeiről ismert Baloghné Anikó sem tarthatta meg önkéntes kézműves foglalkozásait az Uszoda utcai pszichiátriai betegeknek, úgyhogy elkezdtek ötletelni Timivel, és hamarosan össze is állt a varrókör. Ehhez olyan idősek is szívesen csatlakoztak, akik eddig semmilyen közösségi programban nem vettek részt. A Major köz 3-ban igazi csoportmunka folyik: mindent megbeszélnek, mindenkinek megvan a maga feladata, melyből a gondozónők is kiveszik a részüket.

– Baglyokkal és babákkal kezdtük a munkát, aztán jött a többi: malac, cica, bárány, nyuszi, kutyus, béka, ház, levendulapárna és -szív – folytatta Baloghné Anikó. – Úgy terveztük meg őket, hogy kedvesek, szerethetőek, színesek legyenek. Új anyagból készülnek, és antibakteriális, mosható tömőanyagot használunk hozzájuk.

A vidám kis figurákból vittek már a Családok Átmeneti Otthonába és a Halász Utcai Óvodába. Szeretnék még felkeresni a Soproni Gyógyközpont gyermekosztályát, és szívesen adnának egy-egy kedves darabot a kisóvodásoknak is.

Kapcsolódó cikkek