Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tavasszal kezdődik a bicikliszezon

Rendőrségi sorozat

Tavasszal kezdődik a bicikliszezon

| Czetin Zoltán | Panoráma

Megérkezett a tavasz, virágba borulnak a fák, egyre hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van – és egyre több a kerékpáros az utakon... Sokan most veszik elő a téli pihenő után a biciklit, nekik különösen fontos, hogy felkészüljenek a szezonra.

Ház falának támasztott „magányos” kerékpár, kosárban félig púpozott bevásárlótáska – gyakran látunk ilyen képet. Az a szerencsésebb helyzet, ha a tulajdonos is ugyanezt látja, amikor visszatér. De sajnos erre nem lehet számítani…

– Fontos, hogy a legrövidebb időre, még egy percre se hagyjuk lezáratlanul a kerékpárunkat, hiszen azt bárki ellophatja – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Sopronban egyre több helyen van biciklitároló, amelyhez hozzá lehet rögzíteni a vázat. Ezt soha ne mulasszuk el! Minél drágább valakinek a biciklije, annál fontosabb, hogy megbízható lezáró eszközt válasszon. A legolcsóbb lakatok megfelelő eszközzel egy pillanat alatt átvághatók, míg a komolyabb szerkezeteket már nem lehet ilyen könnyen eltávolítani. A kosárból a táskát mindig vigyük magunkkal, hiszen az sincs biztonságban őrizetlenül.

A szakember szerint fontos, hogy mindenki átnézze a tavaszi szezon előtt a kerékpárját. A KRESZ előírja a kötelező tartozékokat, ezek: megbízható kormányberendezés, első és hátsó fék, csengő, első és hátsó lámpa, fényvisszaverők, küllőprizma.

– Ezek közül kiemelt fontosságú, hogy a fékek jól működjenek, ugyanakkor a megfelelő világításról sem szabad megfeledkezni – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Bár a láthatósági mellény és a sisak nem kötelező a városban, azt javasoljuk, hogy a saját biztonsága érdekében minden kerékpáros viselje. 

Kapcsolódó cikkek