Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tornáztatja a nyugdíjasokat
Molnár-Knolmayer Zsanett Caritas Hungarica-díjat kapott Fotó: Griechisch Tamás

Tornáztatja a nyugdíjasokat

| Köves Andrea | Panoráma

A Katolikus Karitász országos elismerését, a Caritas Hungarica-díjat érdemelte ki példamutató jószolgálati cselekedetéért Molnár-Knolmayer Zsanett, aki a nyugdíjasokat hétről hétre megtornáztatja a harkai kultúrházban.

Zsanettel egy csütörtöki reggelen találkoztam először: kipirulva, lelkesen mutatta a feladatokat az érettebb korosztály tagjainak. Nyújtózkodtak, hajlongtak, guggoltak fiatalokat megszégyenítő módon.  

– Belső indíttatásból jött nálam, hogy szeretnék rendszeresen segíteni – mesélte a kétgyermekes anyuka. – Eszembe jutott, hogy a legjobb lenne, ha a munkámmal, mégpedig a mozgással tudnék jótékonykodni, hiszen preventív gerinctrénerként tevékenykedem. Már régóta tapasztaltam, hogy a nyugdíjas korosztály kikerül a perifériára, ha sportról van szó, nagyon kevés a lehetőségük. Amikor ikergyermekeim óvodások lettek, úgy éreztem, eljött az én időm. A harkai Karitász segítette az ötletem megvalósulását.

Zsanett számára a legelső lépés az volt, hogy fogadják el, ami kedves, energikus személyiségének köszönhetően gyorsan ment. Hétről hétre egyre több nyugdíjas tornázik a remek hangulatú, ingyenes órákon. A mozgás idős korban különösen fontos – tarja az edző, aki mindig arra biztatja a hozzá járókat, hogy ha fáj valamijük, akkor ne automatikusan gyógyszerhez nyúljanak, hanem végezzenek speciális gyakorlatokat. Azt is örömmel látja, hogy az addig visszahúzódó, sokszor magányos, idős emberek milyen összetartó közösséggé kovácsolódtak az elmúlt években. Mindemellett fogyatékkal élő fiataloknak is tart tornát minden héten szintén ingyenesen. Mint mondja: töltődik egy-egy alkalom után, mert olyan őszinték és hálásak ezek a fiatalok. – Az idős emberek mindig közel álltak hozzám – tette hozzá Zsanett. – Tartottam órákat minden korosztály számára, a legfelszabadultabb hangulat, a legtöbb nevetés a nyugdíjas tornán van.

Kapcsolódó cikkek