Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Történelemből megyei első
– A reformkor azért áll közel hozzám, mert a magyar identitást ekkor alapozták meg a nagy államférfiak – mondta Szemenyei Barnabás. Fotó: Filep István

Szemenyei Barnabás már készül a verseny országos döntőjére

Történelemből megyei első

| Madarász Réka | Panoráma

Megyei első helyezést ért el Szemenyei Barnabás a Ránki György dunántúli történelemversenyen. A Soproni Széchenyi István Gimnázium 11.D osztályosa jogászként szeretne majd dolgozni városunkban.

A Ránki György dunántúli történelemverseny a hazánk múltja iránt érdeklődő, tehetséges diákok számára biztosít lehetőséget egy adott történelmi korszak mélyebb megismerésére. Mivel minden év témaköre a magyar történelemhez kapcsolódik, így elősegíti a hazaszeretet és a nemzeti identitástudat erősödését is. Az idei év témája a reformkor volt.

– Az első két forduló írásbeli volt – mesélte a Soproni Témának Szemenyei Barnabás, akinek a történelem a kedvenc tantárgya ötödikes kora óta. – Nagy segítséget jelentett a felkészítő tanárom, Egész Tamás, aki a megadott szakirodalomból összegyűjtötte nekem a szükséges információkat, így már csak ezeket kellett megtanulnom. A reformkor azért áll közel hozzám, mert a magyar identitást ekkor alapozták meg a nagy államférfiak. Közülük Kossuth Lajos a legrokonszenvesebb, ám tagadhatatlan, hogy Széchenyi István volt a legnagyobb magyar.

Barni az ELTE jogi karán szeretne továbbtanulni, hiszen ott olyan tudást szerezhet, amit az élet minden területén fel tud használni. Az ötéves osztatlan képzés során még bőven lesz ideje eldönteni, mire is szakosodjon. A fiú szabadidejében edzőterembe jár és gitározik. Korábban egy magántanár és egy gitáros barátja segítségével sajátította el az alapokat, most már autodidakta módon fejleszti magát.

– A távlati tervem az, hogy az egyetem után visszatérek Sopronba, ugyanis nagyon szeretem a várost – tette hozzá. – Most gőzerővel készülök a verseny döntőjére, ami március 31-én egy szóbeli és egy írásbeli fordulóból áll majd. Itt kilencen képviseljük a dunántúli megyéket. Mindenki tiszta lappal indul, vagyis a két forduló átlaga alapján dől el a végeredmény.

Kapcsolódó cikkek