Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új lakások épülnek
A tervek szerint az idei év végére elkészül a Hátsókapu utca 1. szám alatti ház felújítása. Fotó: Filep István

A Hátsókapu utca 1. szám alatt volt Sopron első bérháza

Új lakások épülnek

| P. Horváth László | Panoráma

Elkezdődött a Hátsókapu utca 1. szám alatti műemléki épület felújítása. A tervek szerint huszonegy lakást alakítanak ki. A beruházó úgy számol, hogy az év végre befejeződnek a munkálatok az évtizedek óta elhagyatott állapotban lévő, többszintes lakóházban.

A Várkerület, a Belváros felé járók azt tapasztalhatják, hogy valami „megmozdult” a Hátsókapu utca 1. szám alatt. Munka zaja hallatszik, folyamatosan érkeznek építőanyagok a helyszínre.

– A közelmúltban valóban megkezdődött a műemléki védelem alatt álló épület felújítása – közölte a Soproni Témával Székely Zsolt, a beruházás elindítója. – A munkálatok előtt többkörös egyeztetés zajlott a szakhatóságokkal. Az általuk is helyesnek mondott tervek alapján huszonegy, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő lakást alakítunk ki. Ha elkészül, akkor szép lesz ez az évtizedek óta elhagyott állapotban lévő ingatlan. Számos, műemléknek számító építőelemet, gerendát megtartottunk. A korhűségre hagyatkoztunk, így például a nyílászárók fából készültek. A lakások értékesítése a beruházással párhuzamosan történik.

Megtudtuk, a beruházó továbbra is tartja azon vállalását, amely szerint a ház kapuját napközben a soproniak, a turisták előtt is megnyitja. A bejáratot úgy alakítják át, hogy innen is elérhető lesz a Várfal sétány.

A Hátsókapu utca 1. szám alatti épület újkori sorsával lapunkban is foglalkoztunk (Új lakások a belvárosban, Soproni Téma, 2017. november 1.). Akkor megírtuk: a falakat korábban már megerősítették, így elbonthatták a belvárosi utcákba vezető út mentén a kerítést. A pince új szigetelést kapott, valamint teljesen kicserélték a födémet. Igaz, az átadás időpontja kitolódott. Székely Zsolt most úgy számolt, hogy idén év végére befejeződik az átalakítás.

Az első bérház: A feljegyzések szerint Hasenauer Márton ács 1816-ban azt kérte a várostól, hogy a háza megépítéséhez adja oda a Hátsókaput. A rossz gazdasági viszonyok miatt az építkezés csak 1821-ben kezdődhetett, 1825-ben fejeződött be. Sopron első bérházát az építtető fia, Hasenauer Márton tervezte. A tanács a Hátsókapu lebontásáért akkora összegű kártérítést kért, hogy abból egy őrházat lehessen felépíteni, ami végül nem készült el.

Kapcsolódó cikkek