Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Valete – éljetek boldogul!
A valétamenet szombaton az egyetem főépületétől indult a Fő térre. Fotó: Filep István

Valete – éljetek boldogul!

| Panoráma

Elbúcsúztak a Soproni Egyetem végzős hallgatói, szombaton tartották a valétálást.

Az egyetem campusán rendezett ünnepség után indult el a valétamenet, amely a szalamander vezetésével a városon át és a Hűségkapun keresztül érkezett meg a Fő térre.

Dr. Farkas Ciprián a városháza előtt búcsúzott az egyetemistáktól. A polgármester beszédében felidézte dr. Sopronyi-Thurner Mihály elévülhetetlen érdemeit, aki befogadta és letelepítette a selmecbányai akadémiát. – Ne feledjék, hogy Sopron, a civitas fidelissima kapuja mindig nyitva áll önök előtt – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

A valétaelnökök beszédét követően a hallgatók megkoszorúzták dr. Sopronyi-Thurner Mihály szobrát.

A dékánok és prof. dr. Fábián Attila rektor a valétamenet előtt a campuson búcsúztatták a végzősöket.

Mint ismert, a valétálás, a diákéveket záró búcsúzási szokás Selmecbányáról származik, és Sopronban él tovább. A latin (bene) valete szóból ered, amelynek jelentése: Isten veletek/ éljetek boldogul. Az első ilyen eseményt valószínűleg 1830-ban tartották Selmecbányán. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Szívet melengető programok

Szívet melengető programok

2024. 05. 15. | Köves Andrea

Jövőre ünnepli alapításának 35. évfordulóját a Lions Club Sopron jótékonysági szervezete. Az elmúlt hónapokban küldetésének megfelelően számos terület...

Bemutatjuk a jelölteket

Bemutatjuk a jelölteket

2024. 05. 22.

A június 9-i önkormányzati választáson Sopronban hat polgármesterjelölt méretteti meg magát. A Helyi Választási Bizottság a május 6-i jelöltállítási h...